2019. 05. 23. Ma Dezső, Vilmos, Renáta névnapja van. Pontos idő: 03:19
Ágazati, szakmai hírek

4 év után rendeztek ismét regionális fakitermelő versenyt Nagykanizsán | 2019-05-13

Állami erdőgazdasági csapatok a dobogón

Motoros láncfűrészek zajától volt hangos szombaton a Csónakázó-tó partja. Négy év elteltével ismét megrendezték a Délnyugat-magyarországi regionális fakitermelő versenyt, melyen 13 csapat mérte össze tudását.

A fakitermelés nehéz és veszélyes foglalkozás, ezért az Andreas STIHL Kft., az országos fakitermelő versenysorozatot elindító cég mindent megtesz a balesetek megelőzése és a megfelelő munkakörülmények biztosítása érdekében. Az erdei munka biztonságának növelését célzó viadal még 2001-ben indult útjára, versenyszámai a fakitermelés során végzett feladatok gyors, pontos, biztonságos végrehajtását modellezik. A négyfős csapatok kijelölt pályán küzdhetnek az órával, együttműködésük életszerű, hiszen az erdei brigádok összeszokott munkájára éles körülmények között is szükség van. Döntések, kombinált darabolások, gallyazások, hasítások egyarántmszerepeltek a kihívások között.

A hat fordulóból álló sorozat május 1-én az alföldi Pósteleken kezdődött, a második versenyt a Zalaerdő Zrt. jóvoltából a Csónakázó-tó partján tartották. Rosta Gyula vezérigazgató szerint a fakitermelés szakmai színvonalának szinten tartása kifejezetten lényeges. Mint oly’ sok ágazatban, úgy ebben is jelentős munkaerő-elvándorlás tapasztalható. Az erdőn a kétkezi munkának értéke van, ennek megtartása és szakmai fejlesztése elengedhetetlen, alapvető érdeke az erdőgazdálkodóknak.

A gépesítés egyfajta kitörési lehetőség – folytatta Rosta Gyula. – Azonban a területünkön és Zala megyében olyan vastag és magas fákat találunk, aminek kitermelése az emberek szaktudása nélkül nem lehetséges.

Gémesi József főszervező lényegesnek tartja, hogy az érdeklődők, a nézők ismerjék meg ezt a típusú sportot. Talán ha látják ezt a nemes vetélkedést, akkor több ifjú kap majd kedvet a szakmához.

– Ehhez lényeges feltétel, hogy az induló versenyzők minden esetben legyenek jól képzettek, s a szigorú munkavédelmi előírásokat maximálisan tartsák be – tette hozzá a főszervező. – Ahol van profi tudás, megfelelő szerszámok, ott kisebb az esélye a balesetnek. Azok lehetnek a legjobbak, akik sokat gyakorolnak, ugyanis akkor zsigerből megoldják a feladatokat. A viadal közösségépítő jellege ugyancsak kiváló, hiszen az érdeklődési kör megegyezik, ezért rengeteg tapasztalat cserél gazdát, mely elősegíti a fejlődést.

A versenyre több környező megyéből, erdészeti iskolákból is neveztek a csapatok, amelyek közül az első hat helyezett juthat tovább a szeptember 7-ei pákozdi döntőbe. Eredmények: 1. Mecsekerdő Zrt., 2. SEFAG Zrt., 3. Zalaerdő Zrt. Bánokszentgyörgyi Erdészet, 4. Barcsi hivatásos tűzoltók, 5. Dráva Völgye középiskola, 6. Zalaerdő Zrt. „Stihlusosak”.

4 év után rendeztek ismét regionális fakitermelő versenyt Nagykanizsán
Forrás: zaol.hu
Szerző: Benedek Bálint
Fotók: Gergely Szilárd/zaol.hu
Hírszerkesztő: Nagy László
<< vissza
Többezer gyermeket vezetnek az erdőkben a képzett vándortáboroztató pedagógusok - videó!

Többezer gyermeket vezetnek az erdőkben a képzett vándortáboroztató pedagógusok - videó! | 2019-05-22

Duplájára nőtt a jelentkező gyermekek száma a tavalyi évhez képest


Letenyei siker született a zalai erdészek szakmai versenyén

Letenyei siker született a zalai erdészek szakmai versenyén | 2019-05-22

A tesztírástól a terepi feladatokig


In memoriam Adamovich László

In memoriam Adamovich László | 2019-05-20

Elhunyt a Soproni Egyetem kanadai Alumni közösségének megbecsült és szeretett, nemzetközi hírű erdőmérnök professzora


Őserdőt megközelítő természetességű erdő a Pilisi Parkerdőben

Őserdőt megközelítő természetességű erdő a Pilisi Parkerdőben | 2019-05-22

Egy erdőrészlet természetközeli gazdálkodási módszerrel történő kezelésének 60 éve


Elérhetőek a legfrissebb erdészeti adatok a Nébih honlapján

Elérhetőek a legfrissebb erdészeti adatok a Nébih honlapján | 2019-05-22

Éves és idősoros statisztikák


Az állami erdőgazdaságok odafigyelnek a letermelt területek felújítására

Az állami erdőgazdaságok odafigyelnek a letermelt területek felújítására | 2019-05-21

A Zalaerdő Zrt. is jelentős területeken végzett erdősítéseket




Imperial22 futárszolgálat