"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Nagyüzem a Szombathelyi Erdészeti Zrt. csemetekertjeiben - erdőfelújítások és erdőtelepítések

Nagyüzem a Szombathelyi Erdészeti Zrt. csemetekertjeiben - erdőfelújítások és erdőtelepítések

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. négy helyszínen, az acsádi, a rumi, a csákánydoroszlói és a bejcgyertyánosi csemetekertjében nevel jó minőségű utánpótlást a jövő erdeihez.Az elmúlt 5 évben összesen közel 14 millió, egészen pontosan 13.822.935 darab csemetét ültettünk el, ezen felül pedig mintegy 137 ezer kilogramm makkot és fenyőmagot vetettünk el az erdőfelújításokban és erdőtelepítésekben. Társaságunk a felhasznált csemeteszükséglet ötödét termesztette tavaly a saját kertjeiben. Ezek közül a legnagyobb a Bejcgyertyános melletti, több mint 16 hektáros erdészeti csemetekert.

„A mi munkánk felett nincsen tető, így az időjárás fontos tényező. A fagyok elmúltával elindult az erdősítés. Az utóbbi években inkább a hirtelen érkező perzselő meleg miatt kell igyekezni az ültetéssel. A csemeték nagyon érzékenyek a szárazságra. Arra is kell figyelni, hogy megfelelő legyen a fiatal növények gyökér-szár aránya. Ha kicsi a gyökér és magas a szár, kisebb az esélye kiültetés után a megfelelő növekedésnek. Ha nincs elég csapadék, elpusztulhat a csemete. Ennek megelőzése érdekében – ha kell – visszavágjuk a növényt.” – mondja Bejczi József kerületvezető erdész, a csemetekert termelési előadója. Itt egykor 70-féle fenyőt is termesztettek, ma a kereslethez és a lehetőségekhez igazodva szűkült a kínálat: kocsányos és kocsánytalan tölgyet, erdei fenyőt, és kisebb mennyiségben normand jegenyefenyőt nevelnek.

Szép csemetéből előbb lehet életerős erdő, de az oda vezető út a mag és makk elvetésétől hosszú, és kemény munkával jár. Ahol lehet, gépi ültetést végzünk, de a pótlások például csak kézi erővel oldhatók meg. 2023 tavaszán több mint 1,3 millió kis fa kerül Vas vármegye állami erdeibe.

Március 21. az Erdők Nemzetközi Napja az ENSZ 2012-es döntése alapján. A nap arra hívja fel a figyelmet, hogy az erdő létfontosságú mindannyiunk számára. Az erdők világnapján minden országot arra ösztönöznek, hogy helyi, nemzeti és nemzetközi erőfeszítéseket tegyenek az erdőkkel és fákkal kapcsolatos tevékenységek, például faültetési kampányok szervezésére. 2023-ban az év témája az “Erdők és az egészség”.

 

Forrás: Szombathelyi Erdészeti Zrt.

Fotók: Szombathelyi Erdészeti Zrt.

Hírszerkesztő: Nagy László