"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Kézikönyv a földforgalmi szabályozásról és az ökológiai gazdálkodásról

Kézikönyv a földforgalmi szabályozásról és az ökológiai gazdálkodásról

Újabb két kézikönyvet jelentetett meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Az egyik a Vidékfejlesztési Program keretében meghirdetett ÖKO támogatásról, míg a másik a földforgalommal kapcsolatos szabályozásról ad átfogó tájékoztatást.

Az Ökológiai gazdálkodás kézikönyv a pályázati felhívás törzsszövege és annak mellékletei alapján készült, amelyekből a legfontosabb tudnivalókat közérthetően, a lényeget kiemelve fejti ki. A kiadvány a pályázati felhívás legfontosabb tartalmi elemeinek ismertetésén túl részletezi az ökológiai gazdálkodás szabályait is, ami a támogatás igénybevételének legfontosabb feltétele. A kézikönyvet az AKG kézikönyvvel összevetve pedig lehetőség van arra, hogy a gazdálkodók mérlegeljék, hogy az AKG, vagy inkább az ÖKO támogatásra szeretnének-e pályázni.

A tavalyi év jelentős változásokat hozott a birtokpolitikában, és vele együtt a termőföldpiac szabályozásában. A földforgalmi szabályozásról szóló kézikönyv célja, hogy megismerhessék az érdeklődők az agrárium legfőbb értékét körbehatároló szabályrendszert. A kiadvány átfogó képet nyújt a mező- és erdőgazdasági hasznosítású földek forgalmára vonatkozó legfontosabb szabályokról, valamint egyes, a földhasználathoz közvetlenül kapcsolódó jogi, illetve igazgatási jellegű kérdésekről. Az első rész a mező- és erdőgazdasági földek tulajdonjogának megszerzésére vonatkozó előírásokról szól, amelyhez kapcsolódóan – időszerűsége miatt – külön is foglalkozik az osztatlan közös tulajdonú földrészletek megszüntetésének eljárásrendjéről, illetve az állami tulajdonban lévő földterületek értékesítésének módjairól. A második nagy témakör a termőföld használati jogának megszerzésére irányuló lehetőségeket mutatja be.

A Kamara kézikönyvei ide kattintva érhetők el.

Forrás: NAK

Fotók: NAK

Hírszerkesztő: Nagy László