"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

NAK online tájékoztatófórum-sorozat a magánerdőgazdálkodás új jogszabályi kereteiről

NAK online tájékoztatófórum-sorozat a magánerdőgazdálkodás új jogszabályi kereteiről

Az osztatlan közös tulajdon egyszerűsített felszámolása erdők esetében

2020. szeptember 10-én az erdőingatlanokon fennálló osztatlan közös tulajdon egyszerűsített felszámolási lehetőségeiről folyt a párbeszéd a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara magán-erdőgazdálkodás szerveződéseinek és szakirányításának új jogszabályi kereteiről szóló online tájékoztatófórum-sorozatának második rendezvényén.

Az osztatlan közös tulajdon megszüntetése, illetve felszámolása a mezőgazdasági ingatlanok vonatkozásában már több, mint egy évtizede napirenden van. Most nyílik azonban először lehetőség arra, hogy a folyamatban a magánerdők hasznosítását, használatát is nagymértékben akadályozó osztatlan közös tulajdon felszámolása is szerepel. Erre is tekintettel a tájékoztató fórumon az osztatlan közös tulajdon egyszerűsített felszámolásának a 2021. január 1-én hatályba lépő törvényben rögzített lehetőségei mellett arra is igyekeztünk felhívni a figyelmet, hogy erdő esetén milyen tulajdonosi szempontokat célszerű majd érvényesíteni.

A magán-erdőgazdálkodás eredményessége és hatékonysága nyilvánvalóan függ a birtokmérettől. Az erdőingatlanok elaprózódása tehát a tulajdonosok, illetve az ágazat szempontjából sem kedvező változás. Szerencsére az új szabályozás olyan megoldásokat is biztosít az osztatlan közös tulajdon felszámolására, amelyek lehetőséget biztosítanak az ingatlan további szükségtelen elaprózódásának elkerülésére, illetve a magánerdők tulajdonviszonyainak javítására. Ezekkel megoldásokkal – ha ebben az erdőgazdálkodással járó bonyodalmaktól mentesülni kívánó tulajdonostársak is partnerek – akár az ingatlan megosztása is elkerülhető, és az ingatlan megfelelő megváltás mellett egy személy önálló, vagy egy kisebb tulajdonosi közösség osztatlan közös tulajdonába kerülhet.

Az osztatlan közös tulajdon egyszerűsített felszámolása egy későbbi fórumon még egyszer napirendre kerül majd, miután a készülő végrehajtási rendelet is megjelenik.

A mostani fórumról a felvétel és az előadásanyag a sorozat pdf rendezvénynaptárjában (235 KB) is megtalálható.

Tudnivalók az erdőgazdálkodási megbízási szerződések kivezetéséről

2020. szeptember 17-én tartotta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a magán-erdőgazdálkodás szerveződéseinek és szakirányításának új jogszabályi kereteiről szóló online tájékoztatófórum-sorozatának harmadik rendezvényét, ahol a megbízott erdőgazdálkodói jogviszony kivezetéséről, illetve az ennek kapcsán felmerülő feladatokról és lehetőségekről volt szó.

Mint ahogy arról már többször tájékoztatást adtunk, a jelenlegi erdőtörvény 2009. évi hatályba lépése előtt nagy számban kötött erdőgazdálkodási megbízási szerződések 2021 végével érvényüket veszítik.

A megbízási jogviszony kivezetése a feleknek lehetőséget ad az eddigi tevékenység, illetve kapcsolat értékelésére, valamint a folytatásra vonatkozó döntésekre, amire az új jogszabályok értelmében számos lehetőség van. Azonban bármelyik működési formát választják, az átalakulás mindegyik esetben jelentős szervezőmunkát igényelhet. Ugyan a határidő még távolinak tűnik, célszerű a tervezést már időben megkezdeni, és abba tanácsadóként bevonni a tevékenységük során eddig közreműködő erdész szakembert, vagy a környéken tevékenykedő más erdészeti szakirányító vállalkozást is.

A megbízási jogviszony helyett választható működési formákról, jogcímekről az online tájékoztatófórum-sorozat további előadásain adunk majd bővebb tájékoztatást.

A mostani és a korábbi fórumokról készült videofelvételek és előadásanyagok a sorozat pdf rendezvénynaptárjából (235 KB) érhetők el.

Forrás: NAK

Szerző: Szalai Károly

Fotók: NAK

Hírszerkesztő: Nagy László