"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Németországban az akác lett az év fája 2020-ra

Németországban az akác lett az év fája 2020-ra

Az akác csodálatosan virágzik, de vitatott is. Az akác kitüntetést kapott. (Ezzel a címmel jelent meg a hír a ZDF-en.)

Az akác az év fája 2020-ra, Németországban. A finom páratlanul szárnyalt leveivel, illatos fehér virágával e fafaj szép színfolt Németország parkjaiban, kertjeibe és erdeiben, tette közzé az Év Fája Alapítvány.

A közel tönkretehetetlen akác azonban Németországban nem honos és más növényeket kiszoríthat. Ezért fűti a természetvédők, a várostervezők és az erdészek kedélyeit az Alapítvány. Mégis a vitatott fa reménykeltő lehet a klímaváltozásban.

Az akác (Robinia pseudoacacia) 25 méter magasra nőhet és akár 100 évnél tovább élhet. Szereti a sok fényt. Különösen feltűnőek e fák virágzáskor május-júniusban. Akkor lógnak az illatos, szőlőfürt alakú pillangós virágzatok az ágairól. Jellemzőek ugyanakkor a vörösbarna tövisei. Az akác fája hajlékony, a bútor és hajógyártásban alkalmazzák. A kertibútorok esetén az időjárásnak ellenálló akácfa jó alternatívája a trófusi fáknak. A fafaj hazája Észak-Amerikában, a Mississipitől nyugatra van.

E fafaj karrierje a 17. évszázadtól kezdődött, lépett elő Európa parkjainak és kertjeinek kedvelt látványosságává. Az első akácokat Németországban 1670-ben a berliniek városi katélyainak parkjaiban ültették. A német erdőkben a mai napig ritkán fordul elő ez a fafaj.

Kivétel Brandenburg és Sachsen-Anhalt, ahol teljes akácerők vannak. E fafaj jó védelmet ad a só és a légköri károsító anyagokkal szemben, ma is használják fasorokban és útfásításnál. Az akác a gyenge talajokra telepítés mestere. "Sikerének titka a föld alatt van", magyarázza Charlotte Baumann az új német fakirálynő.

A gyökereken élt baktériumok megkötötték a levegő nitrogénját. Ez aztán gazdagabbá teszi a talajt. Növények, melyek a nitrogénszegény környezetet kedvelik az akác közelében elpusztulnak. Ezért az akác az invazív fafajok listáján van. Az Alapítvány adatai szerint már nem szabad engedély nélkül a szabad természetben ültetni, hogy ne kerülhessen nitrogénszegény talajú védett terület közelébe. Az akác virágát nem csak a méhek kedvelik, de a bodzához hasonlóan limonádéban és zselében is jó.

Az ember számára azonban a kéreg, az érett mag és a levél is mérgező. Lovak esetén az akáckéreg akár halálos is lehet. A fehérjében gazdag levél a rőtvad, a kecske, a szarvasmarha és más kérődzők számára ugyanakkor csemege.

Az Év Fája Alapítvány már kerek 30 éve tájékoztatja a nyilvánosságot a különböző fafajokról.

Forrás: FATÁJ Online

Szerző: Fordította: Mőcsényi Miklós

Fotók: baum-des-jahres.de

Hírszerkesztő: Nagy László