"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Növekszik a hazai erdők területe Tolna megyében is

Növekszik a hazai erdők területe Tolna megyében is

Az Agrárminisztérium tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó állami erdőgazdaságok Kaán Károly Országos Erdőtelepítési Mintaprogramja 2021. tavaszán is folytatódik. Célja nemcsak az erdőterület közvetlen növelése, hanem a jelentős széndioxid megkötés mellett a figyelemfelhívás is.

A klímaváltozás kihívásaira az erdőgazdálkodás hatékony válaszokat képes adni. Jelenleg az erdőgazdálkodás az egyetlen olyan hazai ágazat, amely szénelnyelő, vagyis több szenet nyel el, mint amennyit kibocsát. A 2019. évben megkezdett program 3-5 év alatt 25.000 hektáros erdőterület növekedést eredményezhet országosan. Ennek részeseként a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. Tolna megyében ez év tavaszán 4 községhatárban 10 erdőtelepítendő területen dolgozik, melynek során 14 fafaj közel 58.000 db csemetéjét ülteti el a változatos, elegyes, őshonos fafajokból álló új erdők reményében.

A program részeként - a mintaerdősítéseken kívül - a természetes önerdősülések kiegészítő pótlása, állománynevelése és erdővé alakítása is célja a Társaságnak. Nemes és hálás feladat az ún. Újszülöttek Erdeje nevű kampányban való részvétele a Gyulaj Zrt.-nek, melynek során minden megelőző évben Tolna megyében született gyermek után 10 db facsemetét ültetünk a picik tiszteletére az újszülöttek erdejében, most Lengyel községhatárban.

 

Forrás: Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt.

Fotók: Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt.

Hírszerkesztő: Nagy László, Jamrik Máté