"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Nyílt Nap az EGERERDŐ Zrt. tűzifaudvarán

Nyílt Nap az EGERERDŐ Zrt. tűzifaudvarán

Vevői Nyílt Napot tartott az EGERERDŐ Zrt. 2018.09.13-án, ahol az apríték előállítás hátteréről, jelenlegi használatos technológiájáról és lehetséges jövőbeni fejlesztésről tájékoztatta a meglévő és potenciális üzleti partnereit.

A megnyitó után dr. Jung László, az EGERERDŐ Zrt. vezérigazgatója előadásában elmondta, hogy a 90-es években a gázfűtés elterjedése nagy gondot jelentett a tűzifa értékesítésben. A drasztikusan visszaesett lakossági tűzifakeresletet először a társaság külföldre történő faszén értékesítéssel, majd a Kazincbarcikai Fűtőműbe való nagy mennyiségű faanyag beszállításával oldotta meg.

Az erőmű bezárása után új lehetőség nyílt a piacon, a faapríték előállítása. Ezirányú fejlesztésben   partnereink voltak a környékbeli nagyobb szállodák, kórházak és egyes közintézmények - mondta az EGERERDŐ Zrt. vezérigazgatója.  

Ennek megvalósítása a társaság részéről jelentős beruházást igényélt, melynek része volt az egri Tűzifaudvar kialakítása, mobil aprítógép vásárlása és új apríték tároló csarnokok építése.

A partnerek részéről is nagy beruházást igényelt az apríték tüzelésre való átállás, hiszen a gázkazánokat faapríték tüzelésére alkalmas kazánokra cserélték át, a gazdaságosságot szem előtt tartva.

Az előadás második felében elhangzott, hogy a Tűzifaudvar egyben helyszíne a hasított tűzifa értékesítésnek is.  A konyhakész tűzifának a lakosság körében egyre nagyobb kereslete van, hiszen sokaknak nincs lehetőségük, idejük, helyük, eszközük a méteres vagy nagyobb hosszban vásárolt tűzifa darabolására, hasítására. Itt a Tűzifaudvaron minőségi hasított téli tüzelővel szolgálják ki a vevőket, hatóságilag előírt dokumentumok és hiteles mázsajegy kiállításával.

A vezérigazgató utalt arra is, hogy tévesek azok a hiedelmek, melyek az apríték előállításával hozzák összefüggésbe a lakossági tűzifaellátásban időszakosan jelentkező zavarokat, hiszen az évente termelt apríték mennyisége alig éri el a társaságnál megtermelt tűzifa 5 %-át. Fontosnak tartotta kiemelni azt is, hogy a lakosság tűzifával való ellátása és a szociális tűzifaprogramban jelentkező igények kiszolgálása továbbra is prioritást élvez a Zrt gazdálkodásában.

A program  további részén Gyenes István a Felsőtárkányi Erdészet erdészetvezetője vezette körbe a Tűzifaudvaron az érdeklődőket. A rövid séta során a látogatók testközelből tekinthették meg a gépeket és az apríték előállítás folyamatát.

Forrás: EGERERDŐ Zrt.

Szerző: Vigh Ilona, Zay Zsolt

Hírszerkesztő: Nagy László