"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Hat karon folytatja az oktatást az NYME 2016-tól

Hat karon folytatja az oktatást az NYME 2016-tól

Hat karral folytatja Sopronban és Szombathelyen tevékenységét a Nyugat-magyarországi Egyetem (NYME) január elsejétől.

Ennek ismeretében a kancellári és a rektori vezetés az elmúlt év végén felvázolta az egyetem jövőképét, és most zajlik az intézményfejlesztési stratégia kidolgozása.


– Igen fontosnak tekintjük, hogy az NYME hallgatói létszáma ötezer fölött maradt – fogalmazott dr. Dinnyés Álmos, az egyetem kancellárja. – Ugyanis a felsőoktatást érintő érvényes rendelkezések értelmében több milliárd forinttal nagyobb pénzügyi források állnak a rendelkezésünkre. Ez is oka annak, hogy a soproni és a szombathelyi kampuszok továbbra is egy intézményben folytatják a munkát. A közösen kialakított modell mintául szolgálhat a tervezett, több városban működő egyetemek számára.

– A januártól életbe lépett változás lehetővé teszi, hogy nagyobb erővel fókuszáljunk egyes területekre, így például a hazánkban unikális oktatást jelentő erdőmérnöki és faipari mérnöki képzésekre. A szellemi háttér adott, így arra törekszünk, hogy az NYME e két szakmai képzésben európai szinten is mértékadó szerepet játsszon – folytatta a kancellár.

Országos és nagyrégiós viszonylatban az egyetem vezető szerepet fog betölteni a pedagógusképzés teljes vertikumában, a kisgyermekneveléstől a tanárképzésig, a sporttudományok és rekreáció, valamint a pénzügyek és a turizmus területén. Ezen túlmenően a városi, továbbá a kistérségi igényeket hivatott kielégíteni a szombathelyi gépészmérnöki, valamint a soproni mechatronikai, illetve a geodéziai képzésünk. Közgazdasági területen is a naprakész tudású szakemberek kibocsátása a cél, ezen belül a turizmus és a pénzügyi szakmák kapnak nagy hangsúlyt.

Dr. Dinnyés Álmos részletezte: készül az NYME öt évre szóló intézményfejlesztési stratégiája. Sopronban erdészeti és faipari kutatóközpont felállításával a tudományos életben segítik az előrelépést, míg Szombathelyen a gépészmérnöki területen az oktatási laboratóriumot fejlesztik kutatólaboratóriummá.

Gyakorlatilag a korábbi, karokhoz köthető kutatócsoportokat szervezzük közvetlenül rektori irányítás alá tartozó kutatóközponttá. A megvalósításhoz a december végén kiírt Felsőoktatás-Ipari Együttműködés Központ pályázat lehetőségével is élni szeretnénk. Mindennek szellemében valósulhat meg egyetemünk új szlogenje: NYME – a megújuló tudásközpont – emelte ki a kancellár, aki elmondta azt is, a fenntartó minisztériummal jó az együttműködésük. Derűlátóan tekinthet a jövőbe az egyetem.

Forrás: kisalfold.hu

Szerző: Gosztonyi Miklós

Fotók: Magasi/kisalfold.hu

Hírszerkesztő: Nagy László