"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

„Oázis az aszályban” – Egy megújult vizes élőhely a Gödöllői-dombságban

„Oázis az aszályban” – Egy megújult vizes élőhely a Gödöllői-dombságban

A Pilisi Parkerdő területén száznál is több „kistó”, vizes mikroélőhely található. A mostanihoz hasonló, súlyosan aszályos időszakokban különösen megnő az ilyen vizes élőhelyek jelentősége. A tavaly októberben felújított Hajagvölgyi-forrás mellett létrehozott erdei tavacska példája is bizonyítja, hogy a Parkerdő helyes úton jár, amikor stratégiai célként kezeli a vizes élőhelyek megóvását és megújítását.

Apró oázis a Gödöllői-dombságban

Mint mindenütt az országban, a Pilisi Parkerdő területén is tombol a szárazság. A Gerecse százéves bükkjei csúcsszárazak, a korona napfény érte felső levelei megbarnultak. A Gödöllői-dombságban egész domboldalakon veszítik el lombozatukat a fák. Ugyanakkor nem mindenhol ilyen drámai a helyzet.

A Pilisi Parkerdő tavaly újította fel a Bag határában fakadó Hajagvölgyi-forrást. A forrást eredetileg 1956-ban foglalták be, jelzett turistaútvonal nem vezet hozzá, ezért ideális az erdei élővilág számára. A tavaly októberi felújítási munkák során egy új vizes élőhelyet is kialakított itt a Pilisi Parkerdő – a forrás melletti iszapos rész helyén kis tavacskát, egy-másfél méter mély víztestet létesítettek a Valkói Erdészet munkatársai.

Most, a hetek óta tartó szárazság idején túlzás nélkül kis oázissá vált a Hajagvölgyi-forrás kis tavacskája. „Megdöbbentő volt látni, hogy mennyi víz van még ott, és milyen élet van benne, körülötte. Vízmennyiségéből szinte semmit sem veszített, és a sivatagból az oázisba érkezés érzését élheti át az ember” – mondja Kiss Bence, a Valkói Erdészet erdőgondnoka.

Stratégiai cél: a vizes élőhelyek megőrzése, megújítása

Ez is azt bizonyítja, hogy milyen nagy a vizes élőhelyek szerepe – nemcsak a mostani szélsőséges körülmények között. Csak a Pilisben több mint száz ilyen „kistó” található. E hegyvidéki vizes élőhelyek helyreállítását 2008-ban kezdte el a Pilisi Parkerdő, a „Parkerdő természetesen” program keretében. A programban természetes, „természetszerű” vizeket és mesterséges itatókat, tározókat egyaránt felújítottak. Ez utóbbiak jellegzetessége, hogy a hagyományos helyi állattartással összefüggésben jöttek létre, de mára már természetes elemeivé váltak a helyi ökoszisztémának.

A Pilisi Parkerdő stratégiai célja, küldetése a területén lévő vizes élőhelyek megőrzése, megújítása, újak létrehozása. Ezt bizonyítja sok megújított terület – a Hajagvölgyi-forráson túl például a Miklós-deák-völgy Pilismarót határában vagy az Apát-kúti-völgy Visegrádnál. Mindezek mellett a Parkerdő a Magyar Biodiverzitás-kutató Társasággal közös fajmegőrzési programot indított az ilyen élőhelyek egyik fontos lakója, a gyepi béka pilisi állományainak megmentésére.

A Pilisi Parkerdő vizes élőhelyei nemcsak gazdag élővilágukkal tűnnek ki, de menedékül, itatóhelyül is szolgálnak a nagy szárazságban.

Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

Fotók: Pilisi Parkerdő Zrt.

Hírszerkesztő: Nagy László