"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Szokatlanul korán kezdődtek a szibériai erdőtüzek az idén

Szokatlanul korán kezdődtek a szibériai erdőtüzek az idén

2021. április végén Szibéria délnyugati felében, Omszk környékén már igen jelentős erdőtüzek pattantak ki, s ezek füstje elsötétítette a kb. 700 km-re lévő Novoszibirszk égboltját. Emellett a légszennyezettség is rendkívüli volt a nagyvárosban. Mértéke a 10-es skálán elérte a 7-es szintet, mind a szén-monoxid koncentrációja, mind a PM2,5 és PM10 szállópor koncentrációja túllépte az egészségügyi határértékeket.

Az omszki hatóságok szerint a tüzek száma az ilyenkor szokásosnál 7-10-szer nagyobb volt, s a tüzek közelében egyes helyeken a látótávolság gyakorlatilag nem létezett.

Április 24-én a Copernicus Sentinel műhold készített a régióról felvételt. A képen még befagyott tavak (kékkel)  közt látható a tüzek okozta, 86 km hosszan elnyúló égésnyom (sötétbarnával). A tüzek mezőgazdasági eredetűek, ahogy sokfelé Ázsiában, a tavaszi munkálatok előtt az előző évi növénymaradványokat a szántóföldeken, illetve a legelőkön elégetik.

Mivel a terület szárazabb is a szokásosnál, így a mezőgazdasági területekről könnyen átterjedtek a tüzek a természetes növénytakarójú területekre is.

Forrás: ng.hu

Szerző: Landy-Gyebnár Mónika

Fotók: DG DEGI/EU/

Hírszerkesztő: Nagy László