"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Országos madárodú kihelyezési program indul

Országos madárodú kihelyezési program indul

Az Egy a Természettel, Vadászati és Természeti Világkiállítás madárodú kihelyezési akcióprogramjának indításaként 3500 odút és 350 etetőt helyeznek ki országszerte - mondta a kiállítás lebonyolításáért felelős kormánybiztos hétfőn Nagymaroson.

Kovács Zoltán a nagymarosi Kittenberger házban elmondta: az akcióprogramot az állami erdőgazdaságok, a vadászati kamara illetve a nemzeti parkok részvételével valósítják meg országosan.

A programmal a természet apróbb részleteire igyekeznek felhívni a figyelmet, így az apró madarakra is, amelyeknek egyre kevesebb természetes menedék áll a rendelkezésükre - mondta. Hozzátette, hogy szeretnének eljutni a helyi közösségekhez és a fiatalok bevonásával szeretnék megtalálni az oduk és etetők megfelelő helyét.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő elmondta, hogy a jövő évi kiállítás szervezői komoly erőforrásokat és figyelmet fordítanak arra, hogy a programig vezető útnak legyenek olyan elemei, amelyek a jövő generációjának szólnak és segítik a szemléletformálást.

Hozzátette, hogy az olyan programok, mint a mostani, igyekeznek felhívni a figyelmet arra, hogy a minket körülvevő természet mekkora érték, mennyire megőrzendő, és milyen sokat lehet tenni ezért helyi szinten is.

A magyar állami erdőgazdaságok képviseletében Kiss László az Ipoly Erdő Zrt. vezérigazgatója, az Országos Erdészeti Egyesület elnöke vette át a kezdeményezés elindítását jelképező madárodúkat. A térség erdeit kezelő Ipoly Erdő Zrt., mint házigazda nevében is, rövid köszöntő beszédet tartott.

"Tisztelt Szóvivő Asszony, Államtitkár Urak, Polgármester Úr! Amikor az általános iskolában az erdőkről kezdünk tanulni, az első ismeretek egyike, hogy az erdő egy életközösség. Nem fák, rovarok, bokrok és madarak különálló egyedei és csoportjai, hanem mindezen élőlények közössége, aminek a tagjai kölcsönhatásban vannak egymással.

Akik erdőkkel foglalkoznak, erdészek, természetvédők és vadászok egyaránt, ezt az életközösséget kezelik. Nem szelektálhatnak, nem elég, ha az életközösségnek csak az egyik vagy másik elemére figyelnek. Folyamatosan a teljes ökoszisztémát kell szem előtt tartaniuk, és az ökoszisztéma minden szolgáltatását egyforma súllyal kell kezelniük. Bármihez nyúlunk ebben az érzékeny rendszerben, az hatással lesz az életközösség többi alkotóelemére is.

Ezt a gondolatot közvetíti számunkra az „Egy a természettel” Vadászati Világkiállítás madárodú-kihelyezési programja is. Hogy a természetben nemcsak a leglátványosabban jelen lévő, nagytestű vadfajoknak, hanem a sokszor alig észrevehető szereplőknek, például az énekesmadaraknak is megvan a maguk pótolhatatlan helye és feladata.

A program másik üzenete, hogy az ember hozzá tud járulni a természet működéséhez. Megfelelő ismeretek birtokában segíteni tudjuk az erdők alkalmazkodását a klímaváltozás miatt változó termőhelyi viszonyokhoz, új erdők telepítésével javítani tudjuk országunk környezeti állapotát vagy éppen odúk kihelyezésével segíteni tudjuk a madárfajok megtelepedését és ezzel növeljük az erdei életközösség változatosságát.

Mindezeknek a programoknak jelentős és fontos a szemléletformáló szerepe is. A fenntartható gondolkodás egy kis szeletét mutatják meg számunkra, olyan részét, amelyhez bárki és bármikor csatlakozni tud.

Az állami erdőgazdasági cégcsoport hivatása a teljes erdei életközösség kezelése. A mindennapi munkaként végzett erdőgazdálkodás, az ökoturizmus, a környezeti nevelés az erdei ökoszisztéma különböző szolgáltatásait tartja fenn és teszi hozzáférhetővé a társadalom számára. Ebbe a gondolkodásmódba jól illeszkednek a Világkiállítást bevezető olyan események, mint a 22 hektárnyi emlékerdő telepítése vagy a most induló madárodú kihelyezési program. Bízom benne, hogy ezeken keresztül minél több emberhez eljut a legfontosabb üzenet: hogy mi emberek is tehetünk a természetért.

Forrás: MTI, OEE

Fotók: Szentkirályi Alexandra/Facebook,

Hírszerkesztő: Nagy László