"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Országos Vadásznap Kaszópusztán

Országos Vadásznap Kaszópusztán

A 2016. január elsején hatályba lépett vadgazdálkodási törvény számos új és korszerű rendelkezése mellett visszanyúl a történelmi előzményekhez, a jól működő gyakorlathoz – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az Országos Vadásznapon, Kaszópusztán.

A földművelési tárca vezetője emlékeztetett arra, az új jogszabály 52 tájegységet alapul véve jelöli ki a vadászterületek határvonalait. A vadászati jog továbbra is a földtulajdon elválaszthatatlan része, a törvény továbbra is a földtulajdonosok kezében hagyja a döntés jogát arra vonatkozólag, hogy mely vadászatra jogosulttal kívánnak együttműködni a jövőben.

Fazekas Sándor elmondta, a tervek szerint 2017 első negyedévében léphet hatályba a végrehajtási rendelet és az új üzemtervezési ciklus indulásával felállhat a mindenki által nagy érdeklődéssel várt fővadászi rendszer is.

A földművelésügyi miniszter örömét fejezte ki, hogy évről-évre nő a vadászat iránt érdeklődők száma, ezáltal a vadászat hozzájárul hazánk turisztikai eredményeinek fejlődéséhez is. Az agrárminiszter arra is ráirányította a figyelmet, hogy az egészséges életmódnak is elengedhetetlen része a természetben eltöltött idő. Ezért is törekszünk arra, hogy minél több magyar ember érezze magáénak a páratlan szépségű magyar erdőket, és óvja, védje élőhelyünket, a természetet – mondta Fazekas Sándor.

A rendezvényen jelen volt Gulyás Andrea közigazgatási államtitkár, aki pohárköszöntőjében a vadászat és vadgazdálkodás magyarországi tradícióit méltatta.

A rendezvényen felolvasták Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnökének köszöntőjét, „a házigazdák méltó helyre invitálták hazánk vadászait. A Galamb Gábor elnök vezérigazgató által vezetett erdészek és vadászok komoly munkát végeztek. Az általuk 2010-ben megkezdett szarvas-gazdálkodás eredményeként tavaly már az érmes trófeák aránya több mint 50 százalék volt, így reményeink szerint néhány esztendő múlva már megszokott lehet a kaszói kapitális bikákról szóló híradás.”

A miniszterelnök-helyettes köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy „megkezdtük a 2021-re tervezett vadászati világkiállítás előkészítését is. A magyarországi világkiállítás kapcsán kérdésre válaszolva Fazekas Sándor miniszter azt mondta: reményeink szerint 2021-ben Magyarország ősi hagyományaihoz hű vadászatunkat és vadgazdálkodásunkat is megismertethetjük a világgal.

Forrás: FM Sajtóiroda

Fotók: FM

Hírszerkesztő: Nagy László