"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Fókuszban az osztatlan közös tulajdon megszüntetése - OKTM program

Fókuszban az osztatlan közös tulajdon megszüntetése - OKTM program

Az Agrárminisztérium és a Magyar Földmérési, Térképészeti és Távérzékelési Társaság szervezésében 2019. november 12-én rendezték meg immár hetedik alkalommal a részarány földkiadás során keletkezett osztatlan közös tulajdon megszüntetésének (OKTM program) végrehajtásához kapcsolódó továbbképzést és fórumot.

A rendezvény megnyitó beszédében Nagy János földügyekért felelős helyettes államtitkár emlékeztetett, hogy az OKTM programban az önálló ingatlan kialakítása iránti kérelmeket 2012. június 1-ig lehetett benyújtani, és ezek esetében az eljárás jelenleg is ütemezetten folyamatban van, a költségeket az állam vállalta. A benyújtott kérelmek 55 ezer földrészletet érintenek, amiből 38 ezer esetben már befejeződött a földrészletek megosztása. 2019. július 1-ével szervezeti változás is történt az OKTM program végrehajtását érintően, mivel megszűnt a Nemzeti Kataszteri Nonprofit Kft., és feladatait az újonnan létrehozott Nemzeti Földügyi Központ vette át.

Az államtitkár elmondta, hogy a jelenleg futó program a mostani szabályoknak megfelelően fog megvalósulni, ugyanakkor tervezés alatt van az osztatlan közös tulajdonban lévő közel 1,1 millió darab, nemcsak a részarány földkiadás során keletkezett termőföld terület megosztását megkönnyítő és ösztönző új megoldások keresése, új szabályozás kidolgozása. Ez mintegy 3 millió földtulajdonost érint, ugyan annak ellenére, hogy csak 100 ezer regisztrált földműves van. Cél a mezőgazdasági termeléshez hatékonyan kialakított birtokstruktúra megteremtése, valamint, hogy a földművesek, a mezőgazdasági művelést folytatók használják a termőföldeket. Ennek eléréséhez szükséges minél több osztatlan közös tulajdont felszámolni, és az eljárást gyorsabbá, egyszerűbbé tenni.

Kidolgozás alatt áll egy kedvező kondíciójú ösztönző hitelprogram, hogy a tulajdonosok maguk kezdeményezzék a megszüntetést egyezséggel, polgárjogi eljárásában. Fontos foglalkozni az agráröröklés kérdésével is, amely megoldására számos jó, európai példa létezik.

Forrás: AM Sajtóiroda

Fotók: infostart.hu

Hírszerkesztő: Nagy László