"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Óvjuk erdeinket, hogy védhesse egészségünket - szakmai elismerések az Erdők Nemzetközi Napján

Óvjuk erdeinket, hogy védhesse egészségünket - szakmai elismerések az Erdők Nemzetközi Napján

Az erdő egységes rendszer, amely sérülékeny, védelemre szorul. Közös felelősségünk, hogy megértsük és tudatosítsuk: teremtett világunkkal együtt élve, abban a lehető legkevesebb kárt okozva, ökológiai egyensúlyát fenntartva kell léteznünk, hogy utódaink is megismerhessék ezt a csodát – fogalmazott Farkas Sándor a 2023. évi Erdők Világnapja alkalmából rendezett kitüntetési ünnepségen.

Az Agrárminisztérium miniszterhelyettese Budapesten, a Vajdahunyadvárban rendezett eseményen úgy fogalmazott: az erdőt ismerő és szerető ember jól tudja, mennyire szervesen és harmonikusan kapcsolódnak egymáshoz a teremtett világ élőlényei. Az erdők, a fák tevékenyen részt vesznek az UV-sugárzás szűrésében, a szálló por, a széndioxid és a talaj megkötésében, a levegő tisztításában, a víz raktározásában, a lokális klímaszabályozásban. Közben élőhelyet, táplálékot biztosítanak az erdei állatoknak. Az erdő maga az élet. A természet és a titkok birodalma.

Az erdő létezése nem magától értetődő. Az erdőgazdálkodók, vadgazdálkodók tudják a legjobban, hogy tudatosan kell törekednünk megőrzésükre, és tudatosan kell hasznosítanunk az erdők ökoszisztéma-szolgáltatásait. Ismerni és érteni kell az erdőt, ahogyan Önök is teszik – szólt az ünnepségen jelenlévő szakemberekhez a miniszterhelyettes. Mint fogalmazott, erdeink védelméhez az erdészek, természetvédők, ökológusok tarsolyában lévő tudást minél szélesebb körnek tovább kell adni.

Farkas Sándor történelmi lehetőségnek, egyben felelősségnek nevezte a következő öt évben a hazai erdőkre fordítható mintegy 310 milliárd forintot. Mint mondta, a célunk közös: erdeink óvása, gondozása, ápolása, telepítése, a felelős erdőgazdálkodás további erősítése. Megtalálni és megtartani az erdő védelmének és használatának bölcs egyensúlyát. Ma azokat a szakembereket köszöntjük, akik ebben a feladatban a legkiválóbbat nyújtották.

Az ünnepség végén Farkas Sándor miniszterhelyettes és Zambó Péter erdőkért felelős államtitkár miniszteri elismeréseket adott át 23 erdész-vadász szakembernek.

Az Erdők Világnapja, március 21-e alkalmából Dr. Nagy István miniszter úr a Pro Silva Hungariae Díjat adományozta

Buday Péter, az ÉSZAKERDŐ Zrt. erdészeti igazgatója részére, a Hegyközi Erdészeti Igazgatóság két évtizedes fejlesztése, valamint a természetes mageredetű erdőfelújítások és a vadállomány optimális létszámának összehangolása érdekében végzett kimagasló munkájáért.

Kelemen Csaba, a VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. erdőművelési ágazatvezetője részére, a Szentgáli Tiszafás védett terület állományának hosszútávon történő megóvásában játszott szerepéért.

Dr. Andreas Niepagen, a Türingia Államerdészet erdőfelügyelőség-vezetője részére, a magyar erdészek türingiai örökerdő-gazdálkodási tanulmányútjainak és szakmai gyakorlatainak szervezésében, lebonyolításában végzett kiváló munkájáért. (Kitüntetését később veszi át.)

Partos Kálmán, a Mecsekerdő Zrt. termelési vezérigazgató-helyettese részére, az átalakító-, szálaló üzemmódú erdőkezelés üzemi szintű bevezetésében végzett úttörő munkájáért, valamint a kelet-mecseki tudományos kutatómunka koordinálásáért.

Stubán Zoltán, a Bakonyerdő Zrt. közjóléti osztályvezetője részére, a gyakorlati erdőgazdálkodásban, az erdészeti növényvédelemben végzett kiemelkedő tevékenységéért, valamint a közfoglalkoztatási program sikeres levezényléséért.

Dr. Nagy István miniszter úr a Nadler Herbert Díjat adományozta

Galbavi József, a Pilisi Parkerdő Zrt. Gödöllői Erdészetének kerületvezető vadásza részére, a hazai vadgazdálkodás területén végzett több évtizedes, magas színvonalon végzett munkájáért, kiemelkedő közösségi tevékenységéért.

Pétervári Gábor, a Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. nyugalmazott erdőmérnöke, vadgazdálkodási szakmérnöke részére, hazánk három, vadászati szempontból kiemelkedő területén végzett kivételes munkájáért, vadgazdálkodási szakértőként ellátott tevékenységéért.

Rácz Fodor Gábor, az Agrárminisztérium Vadgazdálkodási Főosztályának tájegységi fővadásza részére, a természetvédelem-erdőgazdálkodás és a vadgazdálkodás összefüggéseinek vizsgálata során végzett kiváló munkájáért, vadászatdiplomáciai tevékenységéért.

Dr. Nagy István miniszter úr Miniszteri Elismerő Oklevelet adományozott

Babják Tamás, a Bakonyerdő Zrt. fővadásza részére, a Pápai Erdészet vadgazdálkodásának eredményessé és kiegyensúlyozottá válásában játszott szerepéért.

Borbély János, a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. Pincehelyi Erdészetének kerületvezető erdésze részére, a természetszerű gazdálkodás és a fenyves állományok szerkezetátalakítása terén végzett munkájáért.

Gutheil Magdolna, a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. titkárságvezetője részére, lelkiismeretes ügyviteli tevékenységéért és aktív közösségi munkájáért.

Hutter Bertalan, a Bakonyerdő Zrt. nyugalmazott kerületvezető erdésze részére, a bakonyszentkirályi erdészkerület fakitermelési, erdőfelújítási, erdőművelési feladatai során hosszú évtizedeken át nyújtott kimagasló munkájáért.

Kovácsné Szabó Erzsébet, a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. vezetőkönyvelője részére, közel négy évtizedes kiváló munkájáért, a Bugaci Erdészet könyvelői háttértámogatásáért.

Kubik Attila, a NEFAG Zrt. erdőgazdálkodási felügyelője részére, erdőtervezőként, hatósági állományban és gazdálkodóként is lelkiismeretesen végzett több évtizedes munkájáért.

Magyar István, a NEFAG Zrt. műszaki és vadgazdálkodási vezetője részére, az állami erdőgazdálkodás keretei között végzett több évtizedes áldozatos munkájáért.

Major István, a Pilisi Parkerdő Zrt. Pilisszentkereszti Erdészetének kerületvezető erdésze részére, az örökerdő-gazdálkodás üzemi méretű gyakorlatának bevezetésében, valamint a Terepi Erdészeti Információs Rendszer és az Erdészeti Terepi Adatrögzítő fejlesztésében játszott szerepéért.

Mező Ágota, a Pilisi Parkerdő Zrt. területrendezési főelőadója, integrált irányítási rendszer vezetője részére, az ágazat lokális és regionális szinten történő képviseletéért, ingatlanjogi és környezetpolitikai feladatainak lelkiismeretes ellátásáért.

Németh József, a ZALAERDŐ Zrt. kerületvezető erdésze részére, az eredményesen végrehajtott természetes erdőfelújításokért, valamint az erdészeti csemetetermesztés terén végzett három évtizedes értékteremtő munkájáért.

Németh-Halász Tünde, a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. humánpolitikai vezetője részére, az állandó állomány személyzeti feladatai mellett a közfoglalkoztatási program újraindításában végzett áldozatos munkájáért.

Péterné Beke Mária, a NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. controlling osztályvezetője részére, az erdőmérnöki és controlling területen nagy odaadással végzett irányító tevékenységéért.

Szakály Antal, az Agrárminisztérium Vadgazdálkodási Főosztályának tájegységi fővadásza részére, a Rábamenti-kemenesháti tájegységben végzett kiváló munkájáért, a jövő generáció természetközeli nevelése érdekében folytatott tevékenységéért.

Zarka György, a SEFAG Zrt. Lábodi Vadászerdészetének kerületvezető erdésze részére, a Belső-Somogyi Homokvidék kocsányos tölgy állományainak fenntartása, megújítása és bővítése terén végzett három évtizedes kiváló munkájáért.

Zeitler Levente, a VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. Turisztikai, közjóléti és kommunikációs referense részére, a “Bakancsos barangolás a Bakonytól a Balatonig” projekt sikeres megvalósításában játszott szerepéért.

Az Országos Erdészeti Egyesület ezúton is gratulál a kitüntetetteknek!

Forrás: AM Sajtóiroda

Fotók: Vermes Tibor

Hírszerkesztő: Nagy László