"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Meghosszabbították az erdei ökoszisztémák értéknövelését célzó pályázat benyújtási határidejét

Meghosszabbították az erdei ökoszisztémák értéknövelését célzó pályázat benyújtási határidejét

A palyazat.gov.hu honlapon megjelent tájékoztatás szerint módosult a VP5-8.5.1-17 kódszámú, „Az erdei ökoszisztémák ellenálló képességének és környezeti értékének növelését célzó beruházások” című felhívás dokumentációja. A beadási határidő meghosszabbítása mellett, több pontosításra is sor került.

Azért, hogy az erdészeti tevékenységgel kapcsolatos pályázatok folyamatosan elérhetők legyenek a Közös Agrárpolitika átmeneti támogatási időszakában (2021, 2022), folytatódik az egyes releváns felhívásoknál a támogatási kérelmek benyújtására nyitva álló határidők meghosszabbítása.

Jelen támogatás célja a magasabb természetességi állapotú erdők és ezáltal jobb ellenálló képességű erdei ökoszisztémák kialakításának segítése, valamint a gazdálkodók ösztönzése arra, hogy a sarj eredetű állományok helyett magasabb ökológiai értékű mag eredetű állományokat hozzanak létre. Az erdők faállomány-szerkezetének javítása mellett továbbra is támogatási cél az intenzíven terjedő idegenhonos fa, és cserjefajok eltávolítása, valamint az erdei tisztások kialakítása és helyreállítása. Utóbbihoz kapcsolódóan egy - az erdőtörvényben (Evt.) leírtakkal ütköző – fakitermelés bejelentésére vonatkozó követelmény került felülvizsgálatra, majd korrigálásra.

A következőkben összefoglaljuk a módosítás részleteit:

I. A támogatási kérelmek benyújtására nyitva álló végső határidő dátuma 2021. december 31-ről 2022. december 31-re módosult.

További határnapok: 2021. december 1.; 2021. december 31.; 2022. február 28.; 2022. április 30.; 2022. június 30.; 2022. augusztus 31.; 2022. október 31.; 2022. december 31.

II. Az Evt. 12. § -ban foglaltak szerint egyéb részlet esetén (az erdei tisztás is ennek számít) az erdőtörvény fakitermelés éves erdőgazdálkodási tevékenységként történő bejelentésére (Evt. 41. § és 42. §) vonatkozó rendelkezéseit kell alkalmazni. Ennek megfelelően a felhívás Erdei tisztások kialakítása vagy helyreállítása célterületének vonatkozásában a támogatást igénylőknek a jövőben az itt történő esetleges fakitermelést – a nevére szóló, illetékes erdészeti hatóság által záradékolt fásításban tervezett fakitermelési bejelentő helyett - a „tervezett fakitermelések bejelentése” nyomtatványon kell bejelenteni.

III. A támogatásra rendelkezésre álló keretösszeg az éves fejlesztési keret (ÉFK) módosítása alapján pontosításra került: a korábbi 7,95 milliárd Ft –hoz képest 8 milliárd Ft-ra nőtt.

IV. A felhívás változásai a támogatói okiratban is átvezetésre kerültek.

A módosított pályázati dokumentáció innen érhető el.   

Forrás: NAK

Szerző: Dósa Ildikó

Fotók: iStock

Hírszerkesztő: Nagy László