"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Több tízezer fával gyarapszik Pápa városa

Több tízezer fával gyarapszik Pápa városa

Utolsó állomásaihoz érkezett az Agrárminisztérium őszi Országfásítási Programja. Zambó Péter földügyekért felelős államtitkára, Áldozó Tamás, polgármester és Varga László, a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója három kocsányos tölgyet ültetett el a Petőfi Sándor Gimnázium előtti téren, Pápán.

Az első körben 86 település határában megvalósuló program az ország erdősültségének növelésével, ezáltal több ezer tonna szén-dioxid megkötésével hozzájárul a klímavédelemhez – emelte ki beszédében Zambó Péter. A földügyekért felelős államtitkár elmondta, erdeink jelenleg 5 millió tonna szén-dioxidot kötnek meg évente, és az erdőgazdálkodás az egyetlen olyan hazai ágazat, amely  több szenet nyel el, mint amennyit kibocsát. A cél az, hogy az erdők telepítésével ezt a szénelnyelő kapacitást a jövőben tovább növeljék.

Zambó Péter kitért arra, hogy a kormány annak érdekében, hogy a gazdák és az önkormányzatok erdősítési kedvét növelje, az elmúlt hónapokban 80-130 százalékkal emelte az erdőtelepítési pályázatok forrását. Egy tölgyerdő telepítéséért például most nagyságrendileg hektáronként 5 millió forintot kaphat a gazda. A pályázati lehetőség ráadásul minden önkormányzat számára is nyitott – mondta el az államtitkár.

A mostani ültetési szezonban az állami erdőgazdaságok saját területükön több mint 550 hektár új erdőt telepítenek, ehhez mintegy 2 millió facsemetét és csaknem 100 tonna makkot használnak fel – hangsúlyozta Zambó Péter. Kijelentette, hogy három-öt év alatt mintegy 25 ezer hektár erdő telepítését tervezik az országban, ez nagyságrendileg 100 millió csemete elültetését jelenti.

Az országfásítási programhoz iskolák, óvodák, önkormányzatok és civil szervezetek is becsatlakozhatnak majd. Erre a célra a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat forrásainak felhasználásával hamarosan kiírnak egy pályázatot 500 millió forint keretösszeggel – tette hozzá az államtitkár.

Varga László, a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy az országfásítási program több elemében is részt vesznek, az erdőtelepítési tervek készítésétől kezdve a gyakorlati megvalósításig.

Közreműködünk az erdőtelepítésben gondolkodó gazdák telepítési terveinek elkészítésében, segítünk a megfelelő fafajok kiválasztásában, hiszen fontos, hogy őshonos és olyan fafajokban gondolkodjunk, melyek jobban elviselik a klímaváltozást. Ezen túl vállalkozóként is részt kívánunk venni az erdőtelepítésben, hiszen ehhez megvannak a szakembereink és a vállalkozói kapcsolataink.

Mindezek mellett a Bakonyerdő Zrt. kezelésében lévő 63,5 ezer hektárnyi területen is tervezünk erdőtelepítéseket.A Bakonyerdő Zrt. által kezelt terület nagy része - 60 ezer hektár - jelenleg is erdőművelés alatt áll, ezt tovább kívánják bővíteni és ebben a szezonban 26 hektár erdőt telepítenek, a következő években pedig tovább folytatják a munkát.

A faültetésen Zambó Péter államtitkár, dr. Áldozó Tamás polgármester és Varga László vezérigazgató három kocsányos tölgy csemetét ültetett el a gimnázium előtti parkban, a rendezvényre kilátogató kis óvodások pedig falevelekkel borították be a csemeték környékét, hogy „megóvják őket a téli hidegtől”.

Forrás: AM Sajtóiroda, papa-ma.hu

Fotók: papa-ma.hu

Hírszerkesztő: Nagy László