"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Fakitermelő versennyel az örökerdőkért

Fakitermelő versennyel az örökerdőkért

Az örökerdő gazdálkodás egyik kulcsa, hogy az elöregedő fákat a többi, fiatalabb fa épségét megkímélve vágják ki. A Pilisi Parkerdő erdészeteinek szakemberei a napokban versenyen tették próbára tudásukat. A rendezvény során a biztonságos és pontos munkavégzés mellett az erdőkkel kapcsolatos ismeretterjesztő programoké volt a főszerep.

A Pilisi Parkerdő Zrt. által egyre több helyen alkalmazott örökerdő-gazdálkodási módszerek egyik alapja a területen folyamatosan fennmaradó faállomány védelme, amihez precíz, szakmailag felkészült és technikailag jól felszerelt fakitermelőkre van szükség, hiszen az idős, kivágásra megérett fákat úgy kell kidönteni, hogy azok ne károsítsák a többi, fiatalabb, egészséges fát mindamellett, hogy a döntött faanyag is megőrizze értékét.

A napokban a Pilisszentivánon megrendezett V. Parkerdő kupán, ami a STIHL Pilis és környéke Regionális Fakitermelő versenye is volt egyben, a Parkerdőhöz tartozó erdészeteknél dolgozó fakitermelők szakmai tudását mérték fel. A megmérettetés a kombinált versenyszámmal – döntéssel, majd egy korong szabályos levágásával kezdődött, ami után a folytatásban gallyazást, hosztolást, hasítást és sarangolást láthatott a közönség. Ezeket munkaműveleteket az erdei munkák során is precízen kell elvégezniük a fakitermelőknek.

A verseny mellett egész napos természetismereti és kézműves programok várták a családokat a Pilisi len nap keretében. A gyermekeknek a Budakeszi Vadaspark, a Madas László Erdészeti Erdei Iskola, a Budakeszi Arborétum, valamint a pilisszentiváni óvoda és iskola munkatársai tartottak bemutatókat és foglalkozásokat. Meglepetésként Gáborecz István, a STIHL hivatalos fafaragója a nap folyamán egy pilisi lent és egy, a Pilisi Parkerdő címerében is megtalálható hollót faragott ki – utóbb az állami erdőgazdaság 50. évfordulójára megemlékezve egy 50-es számon ült. A szakmai és laikus érdeklődőket mindemellett egy alpin favágó bemutató is várta, bizonyítva, hogy a Pilisi Parkerdő Zrt. nagy hangsúlyt fektet a természetközeli erdőgazdálkodásra.

A nap végére kialakult a sorrend, és kiderült, hogy a 10 csapat közül melyik lett az első, amelyik tovább jutott a szeptember 7-i, STIHL országos döntőbe. A Parkerdő Kupát végül a Bajna II. – Alba Berkenye Kft. csapata nyerte meg (Forgács János, Tamás Zsolt, Szabó Zoltán, Hrna Tamás), míg a második helyre a Bajna I. – Frainetto Kft. gárdája (Ollé Péter, Pócsi József, Hajagos István, Szilágyi József Dániel) került. A dobogóra harmadik fokára pedig a Pilisi Parkerdő Zrt. Gödöllői Erdészete (Szekeres Richárd, Szekeres Balázs, Fekete Gergő, Barkaszi István) állhatott fel.

A szervezők díjazták emellett a legfiatalabb (Vaczó Gábor) és a legidősebb versenyző (Pócsi József) teljesítményét is.

Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

Fotók: Pilisi Parkerdő Zrt.

Hírszerkesztő: Nagy László