"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

A Pilisi Parkerdő és az Atenor összefogása a természetesebb, ökológiailag értékesebb erdőért - videó

A Pilisi Parkerdő és az Atenor összefogása a természetesebb, ökológiailag értékesebb erdőért - videó

A Pilisi Parkerdő Zrt. nemrég fejezte be a Budakeszi és a XII. kerület határán lévő erdő természetességének növelését és így az erdei életközösség egyensúlyának fenntartását szolgáló fejlesztését. Ennek során nemcsak a biodiverzitást, hanem a fák korösszetételét is javították. A Parkerdő saját forrásai mellett a belga ingatlanfejlesztő ATENOR támogatásával ültetett el több ezer őshonos facsemetét a fővárosi agglomeráció egyik legnagyobb értékű erdőterületén.

 

 

Az erdők működőképességének egyik alapvető feltétele a minél nagyobb fokú biodiverzitás: a sokféle növény- és állatfajnak élőhelyet biztosító erdő ellenállóbb, kevésbé kitett a klímaváltozás negatív hatásainak, s látványa is igazi erdőképet mutat. Az elegyesség mellett a fenntarthatóság fontos eleme a megfelelő korösszetétel is: a vitális, fenntartható erdőben megfelelő arányban vannak idős, középkorú és fiatal egyedek, ezzel is biztosítva az állandó erdőborítottságot.

A Pilisi Parkerdő az általa kezelt közel 60 ezer hektáros állami erdőterületnek immár 42 százalékán folyamatos erdőborítást biztosító gazdálkodást folytat, amelynél a sokféle korú és fajú egyedekből álló erdőben kialakuló és fenntartható biodiverzitás a hosszú távú természetvédelem egyik alapja.

A Pilisi Parkerdő Zrt. ebben a szemléletben végezte el az erdészeti fejlesztést Budapest XII. kerületében és a Budakeszi-erdő 14/B és 15/D erdőrészletekben, amely ma az egyik legértékesebb erdő a főváros környezetében. A beavatkozást megelőző részletes vizsgálat ugyanakkor megállapította, hogy a faállomány korosztály-összetétele nem ideális: középkorú és idős fák uralják a területet, a fiatal egyedek teljes mértékben hiányoznak. A beavatkozással elegyes, vegyeskorú és változó magasságú fákból álló változatos erdő alakult ki, amely jobban ellenáll a klímaváltozás hatásainak és segít az erdei életközösség egyensúlyának fenntartásában, miközben kíméletesen visszaszorították a területen elszórtan, kisebb foltokban előforduló, nem őshonos feketefenyőket is.

A Pilisi Parkerdő az ATENOR-ban a klíma- és természetvédelem ügye iránt elkötelezett partnerre talált.  Az ATENOR a fenntarthatóság jegyében megálmodott ingatlanok fejlesztése mellett fontosnak tartja a társadalmi felelősségvállalást is, aminek ékes bizonyítéka környezetvédelmi projektje, amelynek keretében 2020-ban 2020 db fát ültetett el számos európai városban, így Budapesten is, a Pilisi Parkerdő Zrt.-vel együttműködve. Annak érdekében, hogy a városok és környezetük hosszú távú élhetőségét javítsa, az ATENOR úgy döntött, hogy 2025-ig biztosan folytatja a kezdeményezést mind a tíz országban, ahol jelen van.

Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

Fotók: Pilisi Parkerdő Zrt.

Hírszerkesztő: Nagy László