2018. 09. 26. Ma Jusztina, Kozma, Damján névnapja van. Pontos idő: 11:34
Ágazati, szakmai hírek

Finnországi gyakorlati tanulmányúton jártak a piliscsabai erdészetis diákok | 2018-06-19

Az erdőműveléstől a fahasználati munkáig

2014 óta vesz részt a Szepesi iskola (FM KASZK, Dr. Szepesi László Mezőgazdasági, Erdészeti Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma) az Erasmus+ programban, melynek keretében eddig összesen 62 diák utazhatott Finnországba erdészeti és erdészeti gépész szakmai gyakorlatra a támogatásnak köszönhetően.

Az erdészeti szakmának nagy hagyománya van a piliscsabai iskolában, ahol a diákok tanulmányaikat az erdészeti szakmunkás 3 éves szakközépiskolai, valamint erdészet és vadgazdálkodás 4+1 éves szakgimnáziumi képzés keretében végezhetik. A tanulók a tanulmányaikat technikusi évfolyamokon folytathatják, de a szakma megszerzése után lehetőség van érettségit is tenni.

„Gyönyörű környezetben lévő, jól felszerelt iskolánkban az itthoni szakmai munkát a Pilisi Parkerdő Zrt. szakemberei is segítik. Tanulóink többsége a nyári gyakorlatot külső erdészetekben pl. a Pilisi Parkerdő Zrt., Bakonyerdő Zrt., Vértesi Erdő Zrt., Zalaerdő Zrt.- nél illetve egyéni vállalkozóknál végzi. A külföldi szakmai gyakorlatok lehetősége növeli a tanulási motivációt a diákokban, hiszen a részvétel egyik fő feltétele a szakma iránti érdeklődés. Mindezek a lehetőségek a későbbi munkaerő-piaci elhelyezkedést nagymértékben megkönnyítik.” - Börzsönyi Tünde igazgató.

Az Erasmus+ program keretében két szakképző intézménnyel működnek együtt, az egyik az Ähtäri városában található SEDU (https://www.sedu.fi/fi), a másik pedig a nemzetközi programjairól híres JAO (https://www.jao.fi/fi/Jyvaskylan-aikuisopisto/Opiskelu) intézmény. Mind a két helyen jártak már az iskola tanárai is, ahol megismerkedhettek a finn oktatási rendszerrel, a szakképzéssel, a gyakorlati tevékenységek szervezésének jó gyakorlataival is.

A diákok jellemzően 3 hetes gyakorlaton vesznek részt, melynek főbb témái a következők:

  • erdészeti kézi és munkagépek szerelése, fenntartása, karbantartás
  • finn erdőművelés és gazdálkodás
  • telepítés gépüzemelési feladatai
  • erdőtisztítás gépüzemelési feladatai (bozótírtó, tisztítófűrész, láncfűrész használata)
  • fakitermelés gépüzemelési feladatai (Harvester)
  • farakodás és -szállítás gépüzemelési feladatai (Forwarder)
  • szimulátorok használata
  • fadöntés

Azon kívül, hogy gyakorlati és elméleti ismereteiket is bővítik, együtt élnek és dolgoznak más nemzetek diákjaival, kulturális programokon vesznek részt, szabadidejükben pedig jellemzően a tanulás és a mindennapos beszámoló írása mellett a hagyományos finn szaunát is kipróbálhatják.

„A fő cél az, hogy ha tudunk, minden diákot külföldi tapasztalathoz juttassunk. Az elképzelésünk, hogy a külföldön szerzett gyakorlati tapasztalattal javítsuk a tanulók munkaerőpiaci helyzetét, könnyebben találjanak a szakmájukon belül lehetőleg a hazai környezetben munkát. Az Erasmus+ programon kívül még a Határtalan pályázat keretében van lehetőség külföldi tanulmányúton részt venni, Kárpátaljára és Délvidékre tudnak a tanulócsoportok kiutazni és fontos, hogy minden esetben kísérőtanárral.” – Tóth Judit Emma, FM KASZK, nemzetközi koordinátor.

Jellemzően a diákok a gyakorlat során járnak először külföldön és utaznak repülővel, ez így a gyakorlattal együtt olyan életre szóló élményt ad nekik, mellyel jobban elköteleződnek a szakmájuk iránt.

Mivel a székhelyintézmény (FM KASZK) 2017. szeptemberében megszerezte az Erasmus+ Szakképzési tanúsítványt, így a gyakorlatok garantálva vannak évről évre.

Várjuk az erdészet iránt érdeklődő diákokat családias légkörű iskolánkba, ahol a távollakó tanulók részére kollégiumi elhelyezést is tudunk biztosítani.” - modta Börzsönyi Tünde igazgató.

Finnországi gyakorlati tanulmányúton jártak a piliscsabai erdészetis diákok
Forrás: FM KASZK
Fotók: FM KASZK
Hírszerkesztő: Nagy László
<< vissza
Szakmai nappal egybekötött tisztújító választás a Kisalföldön - képgaléria!

Szakmai nappal egybekötött tisztújító választás a Kisalföldön - képgaléria! | 2018-09-24

Változások az OEE Győri Erdőgazdasági H. Cs. vezetésében


Választások a borsodi és zempléni helyi csoportoknál

Választások a borsodi és zempléni helyi csoportoknál | 2018-09-24

Miskolcon maradt, Sárospatakon változott a vezetés


Tisztújítás az OEE kelet-magyarországi helyi csoportjaiban

Tisztújítás az OEE kelet-magyarországi helyi csoportjaiban | 2018-09-24

Vezetőség választás Debrecenben és Nyíregyházán


Erdőkkel a klíma védelméért

Erdőkkel a klíma védelméért | 2018-09-18

Agrárklíma 2. projektzáró rendezvény Lakitelken


Tapasztalatcsere a fenntartható erdőgazdálkodásról

Tapasztalatcsere a fenntartható erdőgazdálkodásról | 2018-09-18

Grúz szakember delegáció érkezett hazánkba - fókuszban az örökerdők és a fanyag-kereskedemi lánc


Elkezdődött a 210. tanév Sopronban - videó!

Elkezdődött a 210. tanév Sopronban - videó! | 2018-09-17

A Soproni Egyetem Szenátusa és az Erdőmérnöki Kar Tanácsa tanévnyitó ülése
Imperial22 futárszolgálat