"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Platform a nemzetközi együttműködéshez a biomassza-alapú gazdaság terén

Platform a nemzetközi együttműködéshez a biomassza-alapú gazdaság terén

Közös konferenciát szervezett a Földművelésügyi Minisztérium, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és az Agrárgazdasági Kutató Intézet az OMÉK nyitónapján.

Térségünkben jelentős kihasználatlan potenciál van a biomassza-alapú gazdaság, azon belül is főleg a biomassza előállítás és –feldolgozás terén. A mai „Az együttműködések szerepe az ágazati kutatásban”című konferencia talán közelebb visz a változáshoz, hogy a kutatás-fejlesztéssel és innovatív megoldások alkalmazásával mi is fenntarthatóbb alapokra helyezzük mezőgazdaságunkat.

A számos hazai és nemzetközi szakembert, döntéshozót megmozgató találkozót az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), az Agrárgazdasági Kutató Intézet és a Földművelésügyi Minisztérium közösen rendezte a BIOEAST elnevezesű Közép- és Kelet-Európai Kezdeményezés a Tudásalapú Agrárgazdaságért, Akvakultúráért, Erdészetért a Biomassza Gazdaságban keretében.

„Meggyőződésem, hogy a kutatás, a fejlesztés és az innováció csak jól megalapozott kapcsolatok és hálózatok támogatasaval működhet sikeresen”, mondta nyitóbeszédében Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára.

A konferencia során a mintegy 100 résztvevő áttekinti a BIOEAST kezdeményezés elmúlt két évének folyamatát és eredményeit, közös gondolkodást indít a biomassza-alapú gazdaságról, valamint jól működő példák is bemutatásra kerülnek.

A BIOEAST kezdeményezés a folyamatos információ- és tudáscsere, az egymástól való tanulás kereteit igyekszik megteremteni a közép-európai szakértők, az ágazat képviselői számára. Ezen törekvésben partnerek az Európai Bizottság és a FAO is, utóbbi szervezet a budapesti regionális iroda révén a konferencia szervezésébe is bekapcsolódott.

A mai rendezvény tapasztalatai bemutatásra kerülnek a visegrád csoport magyar elnöksége alatt 2017. szeptember 21-én megrendezésre kerülő visegrádi országok és Bulgária, Horvátország, Szlovénia és Románia agrárminiszteri találkozóján, amely során a BIOEAST kezdeményezést is megvitatják, valamint megállapodást kötnek a kezdeményezés keretein belül létrejött együttműködés további támogatásáról.

Forrás: kormany.hu

Fotók: BIOEAST

Hírszerkesztő: Nagy László