"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Rendben halad a szociális tüzelőanyag kiszállítása

Rendben halad a szociális tüzelőanyag kiszállítása

Zökkenőmentes a szociális tüzelőanyag kiszállítása a településekre, és én nem tudok olyan önkormányzatról, amely forráshiány miatt ne kapott volna támogatást – közölte lapunk megkeresésére Szabó Gellért, a Magyar Faluszövetség elnöke.

Mint korábban megírtuk, a szociális tüzelőanyag pályázatra 2374 települési önkormányzat nyújtott be érvényes támogatási igényt, így várhatóan mintegy 180-190 ezer család kap a téli tüzelőjéhez segítséget. A pályázatok beadási határideje augusztus 31. volt, az önkormányzatok pedig legkésőbb 2023. február 15-ig oszthatják ki a tüzelőanyagot a rászorulóknak. A teljes támogatási összeg pénzügyi felhasználásának határideje pedig március 31. A tűzifa és a szén szállításából származó költségek az önkormányzatokat terhelik. A programra a kormány ötmilliárd forintot fordított.

A szociális tüzelőanyag program 2011 óta működik, és az ötezer főnél kisebb lélekszámú településeken élők tüzelőanyag-felhasználásához járul hozzá.

Szabó Gellért, aki egyben a Bács-Kiskun megyei Szentkirály polgármestere is, lapunknak kifejtette: ahhoz, hogy egy ötezer lélekszám alatti település támogatást kaphasson, az önkormányzatnak rendeletben kell meghatároznia, hogy ki jogosult a támogatásra. Szavai szerint ebből a körből a legszegényebbeket, akik a legnagyobb nehézséggel küzdenek, nem szoríthatják ki.

A mi esetünkben a településre vonatkozó különböző szociális paramétereket figyelembe véve 110 köbméter fára lehettünk volna jogosultak, és meg is ítéltek 78 köbmétert. Ennek biztosítására az állami támogatást megkaptuk, szerződtünk az erdőgazdasággal, az önkormányzat pedig megkezdte a fa elszállítását az erdőből. A szociális tűzifát aztán eljuttatjuk a rászorulókhoz, ami folyamatos – mondta Szabó Gellért.

Hozzátette: azokon a településeken azonban, ahol az önkormányzat nem élt a lehetőséggel vagy érvénytelen pályázatot adott be, a rászorulók szociális tüzelőanyag nélkül maradhatnak. Szavai szerint ez viszont nem állami, hanem önkormányzati mulasztás, amelynek pótlása helyi forrás és döntés kérdése.

Dukai Miklós, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára megerősítette, hogy nincs fennakadás a szociális tüzelőanyag programban.

Az agrártárcán keresztül az az információnk van, hogy a pályázaton nyertes önkormányzatok folyamatosan szerződnek le az állami erdőgazdaságokkal, a folyamat rendben, zökkenőmentesen halad, csakúgy, mint a kiszolgálás. Eddig semmilyen fennakadásról nem érkezett hozzánk jelzés - hangsúlyozta Dukai Miklós.

Forrás: Magyar Nemzet

Szerző: Borsodi Attila

Fotók: Máthé Zoltán

Hírszerkesztő: Nagy László