"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Roller Kálmán emléktábla avatása Borsodnádasdon

Roller Kálmán emléktábla avatása Borsodnádasdon
2017. május 26-án dr. Roller Kálmán erdőmérnök tiszteletére emlékhely került átadásra szülőfaluja, Borsodnádasd közelében egy erdei forrásnál.

Ennek a kezdeményezője a Geo-Environ Környezetvédő Egyesület volt. Támogatásával hozzájárult a megemlékezéshez a már 2001 óta városi rangot viselő Borsodnádasd város Önkormányzata, az Egererdő Zrt. valamint a Nemzeti Emlékezet Bizottság. A Soproni Egyetem hallgatóságát Grédics László erdész valétaelnök képviselte.
 
 
Az esemény a Polgármesteri Hivatalban kezdődött, ahol Kormos Krisztián, Borsodnádasd polgármestere köszöntötte az egybegyűlt emlékezőket, barátokat, rokonokat és erdészeket.

Ezt követően dr. Tóth Imre a Geo-Environ elnöke beszédében részletesen összefoglalta Roller Kálmán életét és munkásságát, amelyet Pintér László versének felolvasásával zártak, aki szintén Vancouverbe menekült és később erdőmérnöki oklevelét is ott szerezte.

Majd dr. Szikra Dezső erdőmérnök kapott szót, aki a soproni erdészek hatását emelte ki a kanadai British Columbia erdészetére. Tény, hogy az akkori időszakban az óriási erdőterületeknek köszönhetően nem folyt Kanadában olyan tudatos erdőgazdálkodás, mint Magyarországon. Az igazi tudatos erdőgazdálkodás kultúráját és tudományát a magyar erdészek ültették el az ottani erdészeti köztudatba, és ennek köszönhetően a későbbiekben sok magyar erdőmérnök került vezető pozícióba a tengeren túli országban.

Szót kapott Schmotzer András erdőmérnök is, az Egererdő Zrt. nyugalmazott vezérigazgatója, az OEE korábbi elnöke. Mondandójában kiemelte gyerekkori élményeit Roller Kámánnal kapcsolatban, és háláját fejezte ki, hogy a példáján ő is erdőmérnökké válhatott.
 
A polgármesteri hivatalban történő megemlékezés utolsó előtti szólója Thúróczy Lajos a Magyar Természetjáró Szövetség tiszteletbeli elnöke volt. Felszólalásában kiemelte az erdők, a természetjárók és az Ó-Bükk egymással való kölcsönös viszonyát, valamint hangsúlyozta a feledésbe merülő ösvények, útvonalak, természeti kincsek újbóli felkutatását.
 
Végül az eseményen dr. Bank Barbara, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága tagjának gondolatait tolmácsolta dr. Vági Attila, a NEB kutatási osztályvezetője.
 
A megemlékezést követően gyalogtúra következett a dr. Roller Kálmán forrás és emléktábla felkutatására. A forrásnál elhelyezésre kerültek az emlékezés koszorúi, valamint néhányan szót kértek és kiemelték gondolataikat Roller Kálmán életét és munkásságát illetően, ezeken felül pedig mély tiszteletüket fejezték ki az irányába. Zárásként a jelenlévő erdészek elénekelték az öreg diák dala című nótát, valamint az erdész himnuszt.

Forrás: SOE EMK

Fotók: SOE EMK

Hírszerkesztő: Nagy László