"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

1.150.000 m3-t tett ki a 2015. évi rönkfogyasztás Magyarországon

1.150.000 m3-t tett ki a 2015. évi rönkfogyasztás Magyarországon

120 üzem válasza alapján a magyarországi rönkfeldolgozás 2014-ben 1.075 e m3 volt, ami 2015-ben várhatóan 1.150 e m3-t tesz majd ki és 2016-ra 1.310 e m3 rönk igénnyel lehet számolni. Most a felmérés előzetes eredményét tesszük közzé.

Ha abból indulnánk ki, hogy hány vállalkozás cégbíróságnál jegyzett adatai között szerepel olyan tevékenység, amely rönkfeldolgozásra utal, akkor két vagy akár három ezer elemű is lehetne a lista. Ugyanakkor a korábbi felmérések, Fatudakozó rendszerünk és ismereteink szerint nem nagyon lehet 150-nél több azon cégek száma, melyek a hazai rönkfogyasztás 90-95%-át kiteszik. Mégis valamivel több mint 300 helyre kültük kérdőívünket, hiszen az élet, a cégek tevékenysége folyamatosan változik.

Az alábbi levelet küldtük november elején, s kértünk választ november közepére:

"A november 28-án volt 49. FAGOSZ Fakonferencia első előadása az állami erdőgazdaságok faértékesítési pozíciójával foglalkozott. Az előadás utáni eszmecserében pedig e cégek rönk értékesítési lehetőségeiről, eladási módszereiről volt szó, természetesen különös hangsúllyal a tölgy fafajra. Felvetődött hogy az erősen keresleti helyzetet meg kell próbálni számszerűsíteni, hogy a hazai faipar, rönk feldolgozók érdekeit jobban figyelembe lehessen venni.

Készítettünk fűrészipari felmérést 1998-ról és 1999-ről, majd a 2005-2008. időszakról, melyeket a résztvevők minden alkalommal nagyon hasznosnak tartottak. A fenti probléma és a felsorolt tapasztalatok alapján a 2014. tényre, 2015. várhatóra, 2016. igényre és a kapacitásra szeretnénk most újabb felmérést készíteni. Reményeink szerint ennek eredményével kiértékelésével hozzájárulhatunk a hazai rönk feldolgozók jobb alapanyag ellátásához, e pici szegmens jobb megismeréséhez.

A felmérésben a rönk, kivágás és egyéb fűrészipari alapanyag felhasználókat szólítjuk meg, tehát furnérhámozót, rétegeltlemez gyártót, fűrészüzemet, raklapot és ládát gyártót. Így e felmérésben rönk alatt a furnérrönköt, fűrészrönköt, kivágást, egyéb fűrészipari alapanyagot értjük. A Fatudakozó www.fatudakozo.hu rendszerünkben szereplő sok ezer cég közül 300 céget választottunk ki, amelyeknek e kérdést és kérdőívet küldjük. Előzetes becslésünk és a korábbi felmérések tapasztalata alapján e kör a hazai rönk feldolgozás mintegy 90%-át képviseli. Reméljük, hogy mindenki válaszol egyszerű táblázatunkra, melynek feldolgozási eredményét amint lehet közzétesszük. A faipar a hatóságok közt az NGM-hez tartozik, az erdőgazdálkodás, és az állami erdőgazdaságok pedig az FM-hez. Mindkét féllel könnyebben tudunk a rönkfeldolgozók érdekében eredményesen tárgyalni a rönkfeldolgozás, igények és kapacitás megfelelő ismeretében."

Nos, eddig 120 üzemtől kaptunk választ, ami nagyon jó eredmény. Érzésem szerint e kör a hazai rönk feldolgozás 85-90%-át teheti ki. Itt üzem alatt telephelyet értek, tehát van néhány olyan cég, melynek több üzeme is van. Ennek alapján az előzetes eredmény az alábbi:

Ebben valamennyi import is van, de annak mennyiségére, arányára most nem kérdeztünk rá. Minél egyszerűbb kérdőívre törekedtünk. A fenti mennyiségek évek közötti változási és éven belül fafajonkénti arányai ezt mutatják:

A hazai rönkfeldolgozáson belül tehát kerekítve 30% a keménylombos, 50% a lágylombos és 20% a fenyő. A kemény értéke nyilván nagyobb, mint a lágyé, de ha munkahely lehetőségeket nézzük, figyelemre méltó a hazai rönkfeldolgozásban a nyár fafaj szerepe. Különösen érdekes ez, ha előre tekintünk várhatóan megjelenő ipari ültetvényekre.

2015-ről 2016-ra a csert és az egyéb lágyat kivéve minden fafajban nő a feldolgozás, sőt 2016-ra 2014-hez képest a cser az egyetlen, melyben nincs igény növekedés. E mögött nyilván az üzemek termékei iránti bővülő kereslet húzódik meg, ami alapján 2016-ra a hazai rönk feldolgozó vállalkozások várhatóan javuló gazdasági kilátásaira lehet következtetni.

Most ennél méylyebben nem is mennék bele az adatok elemzésébe. Arra számítunk, hogy 5-20 üzemtől kaphatunk akár még az idén, de legkésőbb január elején választ, ami alapján alaposabb elemzést készíthetünk.

Kérjük, hogy aki még nem válaszolt kérdőívünkre, küldje válaszát mielőbb a miklos.mocsenyi@fagosz.hu vagy az info@fagosz.hu címünkre.

Forrás: FAGOSZ - FATÁJ Online

Szerző: Mőcsényi Miklós

Fotók: Táblázatok:FAGOSZ - FATÁJ Online

Hírszerkesztő: Nagy László