"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Rovarinváziók Magyarországon - a HUN-REN tudományos zsebkönyvtár sorozatának új kötete

Rovarinváziók Magyarországon - a HUN-REN tudományos zsebkönyvtár sorozatának új kötete

Megjelent a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat és a Typotex Kiadó együttműködésében 2022-ben elindított Új tudományos zsebkönyvtár sorozat Rovarinváziók Magyarországon című kötete, melynek szerzői Kontschán Jenő, az MTA doktora, a HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont (HUN-REN ATK) főigazgatója és Kiss Balázs, a HUN-REN ATK Növényvédelmi Intézetének tudományos főmunkatársa. A könyv már kapható a Typotex Kiadó üzleteiben és weboldalán, valamint a Libri és a Líra könyvesboltjaiban, illetve webáruházaiban. Az elektronikus változat rövidesen elérhető lesz az Interkönyv webáruházban és az eKönyv Magyarország oldalán.

Magyarországon már a középkor óta tömegesen jelen vannak idegenhonos rovarok, amelyek jelentős károkat okoztak régebben is, de a 19. század végétől kártételük mértéke növekedni kezdett. A 20–21. század fordulójától kezdve a globalizáció folyamatai, a klímaváltozás és a nyitott határok következtében hazánk – a környező országokhoz hasonlóan – még fokozottabban ki van téve a rovarvilágban történő változások káros hatásainak.

Jelen könyvben a szerzők a középkortól napjainkig mutatják be a Magyarország területét érintő rovarinváziókat, az idegenhonos rovarok hazai megjelenését és szétterjedését, de kitérnek az ezek nyomán gyakran fellépő gazdasági hatásokra is. A legfontosabb inváziós fajok esetében röviden érintik ezek morfológiai és ökológiai jellegzetességeit, ám elsősorban a rovarok terjedésének okaival, valamint az általuk okozott mezőgazdasági és növényvédelmi problémákkal foglalkoznak.

Forrás: HUN-REN

Fotók: Nyitókép: dr. Csóka György, Hírkép: HUN-REN

Hírszerkesztő: Nagy László