2018. 09. 26. Ma Jusztina, Kozma, Damján névnapja van. Pontos idő: 10:30
Ágazati, szakmai hírek

Technológiai- és infrastruktúra-fejlesztést adtak át a SEFAG Zrt. Csurgói Faipari Gyárában - videó! | 2018-03-29

A fejlődés útján

Új csarnokot építtetett és korszerű berendezéseket vásárolt a SEFAG Zrt. a Csurgói Faipari Gyárának, az épületet és a gépeket szerdán adták át a somogyi városban. Az avató ünnepségen Bíró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke, Füstös János polgármester, Szászfalvi László, a KDNP országgyűlési képviselője és képviselőjelöltje, Bitay Márton Örs állami földekért felelős államtitkár, Neszményi Zsolt megyei kormánymegbízott és Barkóczi István a SEFAG Zrt. vezérigazgató vágta át a szalagot.

A SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. Somogy erdeinek felén, nagyjából 80 ezer hektár állami tulajdonú erdőterületen gazdálkodik. A társaság kezelésében lévő erdőállományok változatos képet mutatnak: a többi között homoki-, cser- és kocsányos tölgyesek, égeresek, bükkösök váltják egymást.

A társaság a jól átgondolt és a közjó hosszú távú érdekeinek megfelelően kimódolt erdőgazdálkodási ütemtervek alapján évente közel 400 ezer köbméter faanyagot termel ki.

Az értékesebb faanyag döntő részét a közel egy évszázada folyamatosan üzemelő a cég Csurgói Faipari Gyáregységéban hasznosítják. Túlnyomó többségében tölgyet, kisebb hányadban pedig hársat és egyéb fafajokat dolgoznak fel itt.

A múlt század első évtizedében egy morva országból származó takácsmester len illetve kender feldolgozót létesített ezen a telephelyen. Ehhez kapcsolódóan faipari tevékenység csírái is megjelentek orsó, verővetélő tömb alapanyaggyártás folyt itt. 1950-ben alakult meg a Csurgói Faipari Vállalat 150 fővel. Az üzem termelési tevékenysége során építészeti félkész és késztermékeket, faipari félkész termékeket, de bútoralkatrészeket sőt koporsót is gyártott már az elmúlt évtizedekben. Csurgónak valódi márkát a somogyi erdőkből származó kiváló minőségű kocsányostölgy rönk feldolgozásából származó csaphornyos parketta hozott mind nemzeti, mind a nemzetközi piacokon. Ennek a készterméknek köszönhetően fogalom lett a gyár és tevékenysége, de az elmúlt tíz év piaci változásai azt hozták magukkal, hogy mára a fűrészipari tevékenység, kis mértékben a hagyományos parkettagyártás, volumenében viszont a parketta alkatrész, azaz fedőréteg lamella gyártás maradt meg, valamint néhány éve ceruza lapkagyártás is folyik.

Az üzem évente megközelítőleg 30 ezer köbméternyi rönköt dolgoz fel.  Ezzel a tevékenységével 1,8 milliárd forintos árbevételt ér el. A gyár az egyik legnagyobb foglalkoztatója és adófizetője Csurgó városának. E mellett azoknak az embereknek nyújt biztos megélhetést, akik egyébként nagyon nehezen találnának magunknak munkát, ugyanis a gyárban több olyan munkakör van, amihez képzettség nem szükséges.

A SEFAG Zrt. állami tulajdonban lévő nagyvállalatként saját forrásból, a megtermelt eredmény egy részének visszaforgatásával folyamatosan fejleszti az eszközparkot, illetve a telephelyet. Az elmúlt években egyebek mellett bővítésre került a tárolókapacitás, és beszerzésre került egy kérgező berendezés is.

A jelen fejlesztési programban elkészült egy új csarnoképület (100 millió Ft), melybe új technológiai sor került telepítésre. A fő gép egy Primultini SGF-1300 CFN II rönkhasító szalagfűrész (100 millió Ft), melyhez szervesen kapcsolódik az utófeldolgozó sor (90 millió Ft). Korszerű anyagmozgató gépek (2 db targonca és 1 db homlokrakodó – 52 millió Ft) kerültek beszerzésre és modern hídmérleg, valamint térburkolás készülhetett el a szállítás körülményeinek javítása, illetve a kor követelményeinek megfelelő infrastruktúra kialakítása céljából (30 millió Ft).

Az átadó ünnepségen Barkóczi István vezérigazgató köszöntőjében kiemelte, hogy a térség egyik legnagyobb foglalkoztatójaként − azzal, hogy a megyében a Társaságnál dolgozó vállalkozói körrel együtt − 2000-2200 embernek ad a SEFAG Zrt. munkajövedelmet, így nagy jelentőséggel bír a cég működési stabilitása. Fontosnak tartotta, hogy a SEFAG Zrt. a Csurgói Faipari Gyáregységének folyamatos fejlesztésével – egyrészt meg kívánja őrizni üzeme eddig kivívott elismertségét partnereinél, másrészt cél, hogy a Gyár továbbra is Dél-Dunántúl meghatározó faipari feldolgozó üzeme maradjon, biztos megélhetést adva az itt foglalkoztatott munkavállalóknak.

Technológiai- és infrastruktúra-fejlesztést adtak át a SEFAG Zrt. Csurgói Faipari Gyárában - videó!
Forrás: SEFAG Zrt., KaposPont, MTI
Fotók: Varga György/MTI, videó:KaposPOnt
Hírszerkesztő: Nagy László
<< vissza
Szakmai nappal egybekötött tisztújító választás a Kisalföldön - képgaléria!

Szakmai nappal egybekötött tisztújító választás a Kisalföldön - képgaléria! | 2018-09-24

Változások az OEE Győri Erdőgazdasági H. Cs. vezetésében


Választások a borsodi és zempléni helyi csoportoknál

Választások a borsodi és zempléni helyi csoportoknál | 2018-09-24

Miskolcon maradt, Sárospatakon változott a vezetés


Tisztújítás az OEE kelet-magyarországi helyi csoportjaiban

Tisztújítás az OEE kelet-magyarországi helyi csoportjaiban | 2018-09-24

Vezetőség választás Debrecenben és Nyíregyházán


Erdőkkel a klíma védelméért

Erdőkkel a klíma védelméért | 2018-09-18

Agrárklíma 2. projektzáró rendezvény Lakitelken


Tapasztalatcsere a fenntartható erdőgazdálkodásról

Tapasztalatcsere a fenntartható erdőgazdálkodásról | 2018-09-18

Grúz szakember delegáció érkezett hazánkba - fókuszban az örökerdők és a fanyag-kereskedemi lánc


Elkezdődött a 210. tanév Sopronban - videó!

Elkezdődött a 210. tanév Sopronban - videó! | 2018-09-17

A Soproni Egyetem Szenátusa és az Erdőmérnöki Kar Tanácsa tanévnyitó ülése
Imperial22 futárszolgálat