"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Határontúli fiatalokat táboroztatott a SEFAG Zrt.

Határontúli fiatalokat táboroztatott a SEFAG Zrt.

Három országból közel harminc határon túli magyar gyereknek tartottak egyhetes élménytábort a SEFAG Zrt. Sziágyi Erdészeti Erdei Iskolájában. A programok a természet és egymás megismeréséről, az anyanyelv és a magyar nemzeti identitás ápolásáról szóltak - és természetesen a játékról és a szórakozásról.

A lendvai Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet szervezésében közel harminc határon túli magyar gyerek és az őket kísérő pedagógusok vendégeskedett a Somogy megyei Rinyabesenyő melletti erdőségben, a Sziágyi Erdészeti Erdei Iskolában. Az anyanyelvi és honismereti tábor már több évtizedes hagyományokkal rendelkezik, a legfontosabb célja, hogy az egymástól és az anyaországtól is elválasztott, a Kárpát-medence távoli pontjain élő fiatalok jobban megismerjék egymást és az egyes régiók hagyományait.

Az idei résztvevők három országból: Erdélyből, Vajdaságból és a szlovéniai Muravidékről érkeztek. A sziágyi erdőpedagógus csapat mozgalmas programot állított össze számukra, amibe rengeteg csapatépítő játék, sportverseny, kézműveskedés és drámapedagógiai foglalkozás mellett belefért a környékbeli tájházak, múzeumok felkeresése és még a strandolás is. Természetesen nem maradhatott el az erdő felfedezése sem: gyalog és kerékpárral is bejárták a gyerekek a környező rengeteg ösvényeit.

A gyerekek a sokféle élmény közül a tábortűz melletti éneklős-beszélgetős estéket és a magyar közösséghez tartozás megélését tartották a legfontosabbnak. „Itt igazán magyar lehetek, a nap minden szakában és bátran használhatom a csodálatos anyanyelvünket!” - mondta az Erdélyből érkezett Rebeka. A lendvai Adriánó pedig arról beszélt, szeretne „minél több trianoni magyarral kapcsolatba kerülni és barátokat szerezni”.

Az összetartozás nem csak a gyerekeknek volt fontos. Számos környékbeli szolgáltató, múzeum, strand vagy étterem segítette a táborozókat. Egyes helyekre ingyen mehettek be a gyerekek, másutt jelentős kedvezményeket kaptak. Ez a példás összefogás és együttműködés remélhetőleg lehetővé teszi, hogy a honismereti táborok hagyománya jövőre is folytatódhasson.


Forrás: KaposPont

Fotók: KaposPont

Hírszerkesztő: Nagy László