"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Sikeres természetvédelmi projekt a győr-győrszentiváni katonai területen

Sikeres természetvédelmi projekt a győr-győrszentiváni katonai területen

A Honvédelmi Minisztérium Védelemgazdasági Hivatalának vezetésével az elmúlt 5 évben sikeresen megvalósuló Kisalföldi Homokpuszta projektben a honvédségi használatban álló területek természetvédelmi rekonstrukciója történt meg, a közvetlen brüsszeli finanszírozású LIFE+ közösségi programból.

A LIFE+ „Nature” alprogramjában nyertes Kisalföldi Homokpuszta (LIFE08 NAT/H/000289) LIFE+ projekt fő célkitűzése a ma is aktív katonai használatú területek természeti értékeinek megőrzése, a leromlott élőhelyek helyreállítása, a területen élő védett és közösségi jelentőségű fajok populációjának megerősítése, illetve a katonai tevékenység és a természetvédelmi célkitűzések összehangolása.

A projektben működő konzorcium munkálatait a Honvédelmi Minisztérium Védelemgazdasági Hivatala koordinálja. A projekt természetvédelmi szakmai feladatait a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság és a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. szakemberei látják el. A projekt kommunikációs feladatainak elvégzéséért az Aquaprofit Zrt. felelős.

A természetvédelmi helyreállítási munkák 2012-ben kezdődtek meg és elsősorban a meglévő gyepek állapotának javítására összpontosultak. A természetes élőhelyeket veszélyeztető özönnövények eltávolítása mellett a felhagyott katonai épületek és mesterséges felszíni alakzatok (pl. földsáncrendszerek, földalatti bunkerek, lövészárkok) elbontása, valamint ezek helyén természetes élőhelyek kialakítása, illetve az illegális hulladék lerakatok felszámolása volt a célunk.

A Kisalföldi Homokpuszta LIFE+ projektben a tervezett természetvédelmi munkálatok 2015 decemberéig zajlanak. A beavatkozások eredménye már most is rendkívül látványos, ugyanakkor tudni kell, hogy a homoki gyepek és az erdőspuszta helyreállítása rendkívül nehéz, évtizedekig tartó folyamat, aminek első lépései történnek meg a projektben, biztosítva a későbbi természetes folyamatok feltételeit. A szakemberek munkájának eredményeként mintegy 220 hektáron javult a meglévő facsoportokkal tagolt gyepek természetessége és több, mint 25 hektáron került gyep kialakításra a korábbi tájsebek területén.

A helyreállítási tevékenységek eredményességét vizsgáló monitoring során rengeteg új faj került elő, köztük számos ritka faj is. Az egyik nagy felfedezés, a világon korábban egyetlen példányban ismert, Kréta szigetéről leírt Zodarion zorba pókfaj megtalálása, melynek erős állománya él a területen.

A projekt keretein belül megvalósított legeltetés természetközeli módon biztosítja a homoki gyepek fenntartását és a degradált területek állapotának javulását. A kedvező 2014-es tapasztalatokat követően idén már 155 hektáros területen történik legeltetés.

A szakmai közönség a 2014. évi „Természetvédelem katonai területeken” elnevezésű nemzetközi konferenciánkon már megismerkedhetett a projekt első eredményeivel, a megvalósítás során szerzett tapasztalatokkal. A 2015. május 20-21-én „Szárazgyepek rehabilitációja” címmel megrendezett 2 napos nemzetközi szeminárium alkalmával a résztvevők a kezelési és monitorozási tapasztalataikat cserélik ki.

A szeminárium részletes beszámolója és a Kisalföldi Homokpuszta LIFE+ projekt eddigi eredményei elérhetőek a projekt honlapján a www.kisalfoldilife.hu weboldalon.

Forrás: Aquaprofit Zrt.

Fotók: Aquaprofit Zrt.

Hírszerkesztő: Nagy László