"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Országos Vadásznapot és Vadgasztronómiai Fesztivált rendeztek a Sokorói Arborétumban

Országos Vadásznapot és Vadgasztronómiai Fesztivált rendeztek a Sokorói Arborétumban

Szombaton tartották a XXVII. Országos Vadásznapot és a XIII. Vadgasztronómiai Fesztivált a Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadaspark területén.

A gasztronómiai élvezetek mellett sor került kitüntetések átadására is. Fejér megyéből Magyar Vadászatért Érdemérem kitüntetésben részesült Haas Béla, a Vadex vadászati igazgatója. Kamarai aranyérem kitüntetést kapott Vörös Ferenc, megyei rendőr-főkapitány helyettes. Kamarai érdemérem kitüntetést pedig Bíró Tamás, a Fejér megyei területi szervezet kinológiai bizottságának elnöke, Groszeibl Zoltán, a mezőföldi tájegység vadgazdálkodási és vadászati tanácsadója és Kiss Péter, a Duna-Ipoly Nemzeti Park velencei-tavi rezervátumának vezetője kapott.

A Vadex Mezőföldi Zrt. és az Országos Magyar Vadászkamara Fejér Megyei Területi Szervezete közösen gondoskodott a nagyszabású programról, amely a korábbi megszokott helyszínt, a soponyai Ökoturisztikai Központot idénre kinőtte. Ezúttal ugyanis már közel tízezer látogatót vártak a főzéssel, bemutatókkal, állami és szakmai kitüntetések átadásával tarkított eseményre.

Ez az esemény – hangzott el a megnyitón – a 2021-es „Egy a természettel” Nemzetközi Vadászati és Természeti Kiállítás programsorozatának része. A vadásznapi hagyományoknak eleget téve a rendezvény kezdetén a Vadex Zrt. hivatásos vadászai gím szarvasbikát helyeztek a terítékre, a színpad elé, ahol felszólalt többek közt Jámbor László, az Országos Magyar Vadászkamara elnöke, s elmondta: soha nem volt ennyi anyagi támogatási lehetőség a magyar vadgazdálkodás fejlesztésére, melynek döntő többsége az apróvad élőhely fejlesztésére, javítására fordítódik. Továbbá megemlítette, hogy a napokban adták át a Fejér Megyei Vadászkamara oktatási központját is.

Kovács Zoltán, nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár, a 2021-es vadászati és természeti világkiállítás kormánybiztosa pedig hangsúlyozta: a Fejér megyei hagyományok kiemelkedő részét képezik a magyar vadászati kultúrának és hagyománynak. Az együttműködés keretében Székesfehérváron megvalósult oktatási központ számára éppen ezért több mint 7 és félmillió forint támogatást nyújtottak. Majd kiemelt egy társadalmi kezdeményezést, amely még fontosabb az állam és a projektiroda által adott anyagi támogatásnál és szervezőmunkánál: L. Simon László országgyűlési képviselő és Fejes László jótékonysági vadászati eseményét, amely immáron országos szintű kezdeményezéssé vált.

A társadalmi felelősségvállalás jegyében az ilyen típusú kezdeményezések legalább annyira fontos szerepet játszanak a vadászkiállítás sikerének megalapozásában, mint az állam, illetve a vadászkamara és más szervezetek odaadó munkája és elszántsága. A társadalmi felelősségvállalás szerves része már most is a vadászok életének, a vadászati hagyománynak, ennek a láttatása a következő években fontos feladat – fogalmazott az államtitkár. Nagy István agrárminiszter pedig így szólt a vadászokhoz: – Mindnyájan tudjuk, hogy a vadászat gyakorlatilag egyidős az emberiséggel, amely mindig arra törekedett, hogy egyensúlyt, harmóniát teremtsen a természet, a vad és az ember hármasában. Ez a felelősségünk évezredek óta, mióta ember él ezen a földön. Szeretném önöknek megköszönni azt, hogy itt a 21. században is, megváltozott körülmények között, de mindent elkövetünk azért, hogy ezt az egyensúlyt fenntartsuk továbbra is – majd megköszönte a vadászoknak, hogy „nagyon fegyelmezetten együttműködnek„ az állategészségügyi hatóságokkal.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a Magyar Vadászati Védegylet elnöke beszédében a magyar vadászati törvényt emelte ki, amely, mint fogalmazott – ”Európa és talán a világ legjobbja lett„. Szólt a haszonbérleti időszak növeléséről, a trófeabírálatról, a tájegységi fővadász rendszerről és a fegyvertartásról is, ám, mint mondta, Magyarországon az egyik legnagyobb kihívást most az afrikai sertéspestis megállítása jelenti, amely az ukrán és a román határon keresztül átvándorló nagyvadakkal, Tiszába dobott fertőző dögökkel érkezik. – Megtettük, amit meg lehet tenni, európai mértékben is példaadó a magyar hozzáállás.

A megnyitót a Zala megyei hagyományos vadászati módok kutyásainak, solymászainak, íjászainak bemutatója, a tizenkilenc megyei vadászzászló és a magyar vadászok zászlajának Diana vadászhölgyek kíséretében történő felkötése, valamint a Magyar Pálinka Lovagrend felvonulása követte.

Forrás: feol.hu

Szerző: S. Töttő Rita

Fotók: S.Töttő Rita/feol.hu

Hírszerkesztő: Nagy László