"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Apránként hordják el az erdőt, milliós kárt okoznak

Apránként hordják el az erdőt, milliós kárt okoznak

A hideg idő beköszöntével megnő a falopások száma Somogy megyében. A szervezett bűnözés ugyan visszaszorult, de még mindig működik a tolvajok figyelőszolgálata az erdőn.

Nincs olyan terület, amelyet a fatolvajok jobban kedvelnének, ehelyett mindig azokba az erdőrészekbe húzódnak, amelyekről azt feltételezik, hogy az erdész kevesebb figyelmet fordít rájuk. A fákat kivágó bűnözőknek erdei figyelőszolgálata van, miként az orvvadászoknak is. Legalábbis ezt tapasztalták a kaszói erdőségek kezelői.

– Ezen a téren bőven van tennivalónk, bár a rendőrséggel kiváló a kapcsolatunk, és rendszeresen szervezünk akciókat, hogy megakadályozzuk a falopásokat – mondta Galamb Gábor, a Kaszó Zrt. vezérigazgatója. – Egy külső vagyonvédelmi céggel is szerződtünk, ők hetente több alakommal járják az erdőket, hogy minimálisra csökkentsük a károkat.

Éves szinten tízmilliós nagyságrendű károkat okoznak a fatolvajok Kaszón. Időnként egy-egy nagyobb csapat is az erdészek látókörébe kerül. Annak ellenére, hogy Mocz András, a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségének (MEGOSZ) elnöke szerint egyre kevésbé jellemző az a jelenség, hogy egész erdőket tarolnak le az üzletszerűen garázdálkodó, szervezett bűnözői körök. Ez néhány évvel ezelőtt még általános volt.

– A megélhetési falopás azonban ma is mindennaposnak mondható, de azokra a területekre jellemző, amelyeknek van ugyan tulajdonosa, de nincsen gazdálkodója, mert olyankor nincs felügyelete az erdőnek – állította Mocz András. Hozzátette: a tolvajok mindig kiszagolják, hogy melyik területen nem jár az erdész, vagy a tulajdonos. Somogyban sokat javult a helyzet, de addig nem fog eltűnni a falopás, amíg kis tételekben is lehet keresni rajta. A tűzifa ára 18-20 ezer forint körül mozog erdei köbméterenként. A tolvajok közül sokan, visszatérő módon, kis tételekben hordják a fát az erdőről. Ha 4-5 köbméter összejön, az már százezer forintos nagyságrendet jelent.

A hideg téli időszakban minden évben megnő a falopások száma Somogy megyében – közölte érdeklődésünkre a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság (SMRFK) sajtószolgálata. Ugyanúgy előfordulnak szabálysértési értékre elkövetett lopások, amikor a sértett telkéről visznek el a tolvajok tűzifát, mint ahogy a nagy mennyiségben kivágott és feldarabolt, teherautóval elszállított, gyakran továbbértékesítési céllal ellopott fával elkövetett bűncselekmények is.

Hosszú Balázs sajtóreferens elmondta: a rendőrök igyekeznek elejét venni a falopásoknak. A közúti ellenőrzéseken a teherautók rakományának eredetét minden esetben megvizsgálják. Sok esetben előfordul, hogy ilyen ellenőrzésen akadnak fenn a tolvajok, de az állampolgári bejelentések is fontos szerepet játszanak a felderítésekben. Hosszú Balázs hangsúlyozta: az erdészetekkel, mezőőri szolgálatokkal közös járőrtevékenységet folytatnak minden évben. Jó kapcsolatot ápolnak a helyi polgárőrszervezetekkel is, az együttműködés sok felderített bűncselekmény alapját képezte már.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztálya tanácsokkal segíti a tulajdonosokat, hogyan lehet megelőzni az esetleges a falopásokat. Ebben többek között azt kérik, hogy a tulajdonosok gyakran ellenőrizzék erdőterületüket, akár felváltva, folyamatosan látogassák. Vegyék fel az erdő környékén élőkkel a kapcsolatot, és kérjék meg őket, hogy azonnal riasszák őket, ha gyanús körülményeket tapasztalanak. Az erdészekkel, vadászokkal is előnyös kapcsolatot építeni, mert a tevékenységük idején figyelemmel kísérhetik a területen történteket.

Forrás: sonline.hu

Fotók: 24.hu

Hírszerkesztő: Nagy László