2018. 10. 16. Ma Gál, Margit, Hedvig névnapja van. Pontos idő: 19:19
Ágazati, szakmai hírek

Minimálisan, de emelkedett a lopott faanyag mennyisége Somogyban | 2017-11-02

Az elmúlt két évben nőtt az esetszám

Ha minimálisan is, de emelkedett tavalyhoz képest az ellopott fa mennyisége Somogyban. Feltehetően a tavalyi hideg tél és az idei tűzifahiány is közrejátszik abban, hogy valamivel többen próbáltak illegálisan tüzelőhöz jutni. A falopások száma azonban így is jóval alacsonyabb, mint három évvel ezelőtt volt.

Somogyban már beindult a falopások szezonja: a napokban egy igali földúton értek tetten két férfit a rendőrök. Az egyik fát fűrészelt, társa pedig a rönköket egy rendszám nélküli kocsiba pakolta. A 21 és 28 éves testvérpár ellen eljárást indítottak.

Enyhén emelkedő tendenciát mutat a somogyi állami erdőgazdaságnál a falopások esetszáma. Ám az idén eddig ellopott mennyiség elenyésző ahhoz képest, mint amennyi tüzelőnek valót három-négy évvel ezelőtt loptak el a megye erdőiből. 2014-ben még 259 köbmétert fát loptak a SEFAG Zrt. által kezelt erdőterületről, ám ez már 100 köbméterrel kevesebb, mint az előző évben. 2015-ben jóval kevesebb, 130 köbméter faanyag tűnt el az erdőkből falopás, illegális fakitermelés miatt. 2016-ban ez a mennyiség 173 köbméter volt, 2017-ben pedig 158 köbmétert loptak el a mai napig.

Tehát összegezve: az utóbbi két évben valamivel nőtt az esetszám, ám az érintett összmennyiség szinte nem változott – mondta Ihárosi Péter, a SEFAG közönségszolgálati osztályvezetője. – A falopások számának, értékének alakulását több összetevő befolyásolja. A tavalyi tél kiemelkedően hideg volt, a minimális emelkedés talán ennek tudható be. A szakszemélyzetünk vagyonvédelmi munkát végez a falopások visszaszorítására, 2014 óta rendészeti személyekként járunk el.

Ihárosi Péter kifejtette: már kezdi kifejteni a hatását az, hogy az erdő védelmében szigorodott a Büntető Törvénykönyv, és bevezették az Elektronikus Közúti Árufuvarozási Ellenőrző Rendszert. Ezek az intézkedések mind az illegális faanyag-forgalmazás visszaszorítását szolgálják. A SEFAG-nál bíznak abban, hogy a bevezetett szabályozó rendszer hosszú távon a falopások csökkenését eredményezi.

A rendőrségi statisztika szerint – amely nemcsak a SEFAG, hanem az egész megye területére vonatkozik – viszont a Somogyban elkövetett falopások száma az előző év azonos időszakához viszonyítva stagnálást mutat. Az idei évben ezidáig – ahogy tavaly is – mintegy 50 ilyen jellegű bűncselekmény történt, azonban a tél és a hideg idő beköszöntével ez a szám még növekedhet, állítja a rendőrség.

– Az ilyen jellegű jogszabálysértések megelőzése és felderítése érdekében évről-évre az erdészetekkel, mezőőri szolgálatokkal közös járőrtevékenységet folytatunk, illetve kiemelten fontosnak tartjuk a kapcsolattartást a helyi polgárőr szervezetekkel – mondta Bakó Zsuzsanna, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. – A közös járőrszolgálaton túlmenően fontos továbbá, hogy a fát szállító járművek közúti ellenőrzése során minden esetben ellenőrizzük az áru eredetét, mivel sokszor előfordul, hogy ilyen ellenőrzéseken akadnak fenn a fatolvajok.

A megyei főkapitányság bűnmegelőzési osztálya tanácsokkal is szolgál a falopások megelőzésére. A tulajdonosok gyakran ellenőrizzék az erdőterületüket, vegyék fel a kapcsolatot a környéken élőkkel, az erdészekkel, vadászokkal.

Az őszi fakitermelések megindulása alig enyhíti a lakossági keresletet az egész éves tűzifahiány miatt. Ha elkészül egy-egy rakomány tűzifa, kapva kap rajta a lakosság és a kereskedők. Ez is mutatja, hogy kevés a fa a piacon. A magánerdő-tulajdonosok szerint januárra enyhülhet a tűzifahiány, de ez függ attól is, milyen kemény lesz a tél. A somogyszobi Mocz Andrástól, a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségének (MEGOSZ) elnökétől megtudtuk: feltehetően januárra enyhülhet a tűzifahiány, amelynek nyomán 10-15 százalékkal is emelkedtek az árak az idén. A hiány miatt sokan nyáron nem tudták megvenni a tűzifát. Az idei termelés nyomán januárra növekedhetnek a készletek, de ez attól függ, mennyi igazán fagyos nap lesz a télen.

Minimálisan, de emelkedett a lopott faanyag mennyisége Somogyban
Forrás: SONLINE
Fotók: SONLINE
Hírszerkesztő: Nagy László
<< vissza
Elhunyt dr. Szász Tibor

Elhunyt dr. Szász Tibor | 2018-10-12

Gyászhír


Elhunyt Merkel Gábor

Elhunyt Merkel Gábor | 2018-10-12

Gyászhír


Erdészek és természetvédők búcsúztatták Rakonczay Zoltánt

Erdészek és természetvédők búcsúztatták Rakonczay Zoltánt | 2018-10-10

A Farkasréti temetőben helyezték nyugalomra Egyesületünk Tiszteletbeli Tagját


Egyre több erdészeti út nyílik meg a kerékpárosok előtt

Egyre több erdészeti út nyílik meg a kerékpárosok előtt | 2018-10-11

12 km hosszú kerékpározásra alkalmas erdészeti utat adott át a Zalaerdő Zrt.


Családbarát munkahely díjat nyert a Bakonyerdő Zrt.

Családbarát munkahely díjat nyert a Bakonyerdő Zrt. | 2018-10-11

Keresettek azok a cégek, ahol tekintettel vannak a dolgozók családi életére


Több mint 2300 önkormányzat nyert a tüzelőanyag-pályázaton

Több mint 2300 önkormányzat nyert a tüzelőanyag-pályázaton | 2018-10-10

2045 település kap szociális tűzifát 3,4 Mrd forint értékben
Imperial22 futárszolgálat