2018. 09. 26. Ma Jusztina, Kozma, Damján névnapja van. Pontos idő: 10:30
Ágazati, szakmai hírek

Somogyban van elég tűzifa | 2018-01-25

Folyamatosan növekszik az ár, stagnál a kereslet

Jelentősen nőtt a tűzifa ára januárban Somogy megyében. A vásárlók nem minden fakereskedőnél találnak akácfát, de a megbízható tüzépeken nincs hiány ebből a fajtából sem.

Mivel még mindig nem volt komolyabb hideg a mostani télen, elmaradt a nagyobb tűzifaroham eddig a somogyi tüzépeken. Egy kaposvári kereskedő a megyei lap érdeklődősére elmondta: nagyjából folyamatosan ugyanaz a vevői kör rendel nála. Tapasztalata szerint nem nőtt a forgalom, inkább stagnált a vásárlói kedv.

A lap arra is rákérdezett, milyen árakkal lehet számolni, ha az ember fel akar készülni az évszakban még bőven lehetséges nagyobb hidegekre. – Akácot egyáltalán ne is keressünk, mert nagyon nehéz beszerezni – mondta a kereskedő. – Ha lesz is akác, akkor 3400 forintos mázsánkénti árral kell számolni. Vegyes tűzifát azonban be lehet szerezni, ebben van: bükk, tölgy, cser, sőt, még gyertyán is. Az ára valamivel kedvezőbb az akácnál, 3100 forint mázsánként. Az árak január elsejével emelkedtek, mert már most drágábban adják az alapanyagot a fakitermelők.

Nagyon felment a tűzifa ára – összegezte a helyzetet Paár Károly. – A legnagyobb probléma szerintem az általános forgalmi adóval van. Tehát a lakosságnak azért drága a fa, mert túl sok áfa terheli. Nem a vadhús és a hal adóját kellett volna csökkenteni, hanem a tűzifáét.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 1996 óta folyamatosan növekedett a fűrészlet tűzifa ára. Évente átlagosan maximum kétszáz forinttal drágult 2007-ig. Újabb nagyobb emelkedés pedig csak tavaly következett be, amikor tíz év után ismét jelentősen drágult a tüzelő. 2016-hoz képest a száz kilogramm fűrészelt tűzifára vetített ár csaknem 400 forinttal került többe. S ráadásul még emeltek az idén januárban is egyes kereskedők.

Ezzel együtt azt fontos tudni, hogy habár folyamatosan többe kerül a fa, még mindig ez a legjobb fűtőértékű tüzelőanyag, s a lakosság körében továbbra is a legkedveltebb. Ezt bizonyítják a Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal 2015-ös adatai is. Ez alapján a magyar lakosság 17,4 százaléka távfűtéssel, 20,7 százaléka központi gázfűtéssel, 21,5 százalékuk pedig fával, helyiségfűtéssel oldotta meg a hőellátást otthonában.

Somogyban van elég tűzifa
Forrás: Sonline
Hírszerkesztő: Nagy László
<< vissza
Szakmai nappal egybekötött tisztújító választás a Kisalföldön - képgaléria!

Szakmai nappal egybekötött tisztújító választás a Kisalföldön - képgaléria! | 2018-09-24

Változások az OEE Győri Erdőgazdasági H. Cs. vezetésében


Választások a borsodi és zempléni helyi csoportoknál

Választások a borsodi és zempléni helyi csoportoknál | 2018-09-24

Miskolcon maradt, Sárospatakon változott a vezetés


Tisztújítás az OEE kelet-magyarországi helyi csoportjaiban

Tisztújítás az OEE kelet-magyarországi helyi csoportjaiban | 2018-09-24

Vezetőség választás Debrecenben és Nyíregyházán


Erdőkkel a klíma védelméért

Erdőkkel a klíma védelméért | 2018-09-18

Agrárklíma 2. projektzáró rendezvény Lakitelken


Tapasztalatcsere a fenntartható erdőgazdálkodásról

Tapasztalatcsere a fenntartható erdőgazdálkodásról | 2018-09-18

Grúz szakember delegáció érkezett hazánkba - fókuszban az örökerdők és a fanyag-kereskedemi lánc


Elkezdődött a 210. tanév Sopronban - videó!

Elkezdődött a 210. tanév Sopronban - videó! | 2018-09-17

A Soproni Egyetem Szenátusa és az Erdőmérnöki Kar Tanácsa tanévnyitó ülése
Imperial22 futárszolgálat