2018. 09. 26. Ma Jusztina, Kozma, Damján névnapja van. Pontos idő: 08:31
Ágazati, szakmai hírek

Tizenegyedik alkalommal rendeztek Vadgasztronómia fesztivált Soponyán - képgaléria! | 2017-09-04

Kulináris élmény egyenesen az erdőből!

A soponyai vadgasztronómiai találkozó történetében új időszámítás kezdődik, hiszen az idei évben már Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivállá bővült az évek óta nagy sikerrel megrendezett esemény. A rendezvény célja a hazai vadhús fogyasztás népszerűsítse, valamint a hazai feldolgozású vad megismertetése és megszerettetése az emberekkel.

A találkozó, kilépve az országos randevú keretei közül, az idén a határokon túlra is nyitott, és az új keresztségben a Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivál nevet viselte. A nemes hagyományt követve, az erdő szeretete és a vad tisztelete kötötte össze a tizenegyedik vadgasztronómiai fesztivált és annak minden résztvevőjét szombaton, az ökoturisztikai centrumban.

Köszöntőt mondott Majoros Gábor, a Vadex Mezőföldi Zrt. vezérigazgatója és Gulyás Andrea, a Földművelésügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára, a fesztivál háziasszonya. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke a házigazda társaság megyei közjóléti és egyéb szerepvállalásairól szólt.

Megnyitójában Bitay Márton Örs, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára kiemelte: a fesztivál nemcsak a magyar erdész- és vadásztársadalom egyik kiemelkedő eseménye, hanem minden, a vadászkultúra, a vadgasztronómia és a helyi kulturális örökség iránt érdeklődő látogató számára is nagyszerű program.

A vadhús jelentős többletértéket magában hordozó keresett export árucikk, egyben az élelmiszeripar egyik jelentős, speciális alapanyaga, igazi delikát és prémium termék. A jövőben az ágazat szempontjából kiemelt jelentőséggel bír, hogy a vadhús-értékesítés elsősorban az országon belül történjen meg, és hogy a fogyasztó - legyen külföldi vagy magyar - a feldolgozott vadhúst a magyar vad fogalmával tudja azonosítani – hangsúlyozta Bitay Márton, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára a rendezvényen.

Az államtitkár felidézte: a módosított jogszabályi rendelkezések egy új és a mai korhoz jobban igazodó, de az évszázados vadászati hagyományokat fenntartó és megőrző vadgazdálkodás alapjait teremtik meg, ahol a vad a természet része, megújuló természeti erőforrás, amelynek bölcs hasznosítása minden ágazat egyforma érdeke. Az új jogszabályi rendelkezések a gyakorlati életben szilárdabban helytálló vadgazdálkodási és vadászati tevékenységet tesznek lehetővé, mindemellett segítik hivatásos és a természetszerető sportvadászokat – folytatta a tárca államtitkára.

Egyetlen gasztronómiai fesztivál sem múlhat el főzőverseny nélkül. Az idén hatvanöt csapat szállt ringbe a kitüntető Erdei Ételek Mestere címért. A zsűri nyolc avatott szakértő tagja délben indult értékelő útjára. Végül nyolc kategóriában hirdettek győztest, az Erdei Ételek Mestere (a legjobbak legjobbja) cím az Isaszegi Vadászház különítményének dukált őzkölteményükért.

A rendezvényen készített további fényképeket a szövegkapcsolóra kattintva a Híralbumok képgalériában nézheti meg!

Tizenegyedik alkalommal rendeztek Vadgasztronómia fesztivált Soponyán - képgaléria!
Forrás: FM Sajtóiroda, feol.hu
Fotók: Nagy László/Erdészeti Lapok
Hírszerkesztő: Nagy László
<< vissza
Szakmai nappal egybekötött tisztújító választás a Kisalföldön - képgaléria!

Szakmai nappal egybekötött tisztújító választás a Kisalföldön - képgaléria! | 2018-09-24

Változások az OEE Győri Erdőgazdasági H. Cs. vezetésében


Választások a borsodi és zempléni helyi csoportoknál

Választások a borsodi és zempléni helyi csoportoknál | 2018-09-24

Miskolcon maradt, Sárospatakon változott a vezetés


Tisztújítás az OEE kelet-magyarországi helyi csoportjaiban

Tisztújítás az OEE kelet-magyarországi helyi csoportjaiban | 2018-09-24

Vezetőség választás Debrecenben és Nyíregyházán


Erdőkkel a klíma védelméért

Erdőkkel a klíma védelméért | 2018-09-18

Agrárklíma 2. projektzáró rendezvény Lakitelken


Tapasztalatcsere a fenntartható erdőgazdálkodásról

Tapasztalatcsere a fenntartható erdőgazdálkodásról | 2018-09-18

Grúz szakember delegáció érkezett hazánkba - fókuszban az örökerdők és a fanyag-kereskedemi lánc


Elkezdődött a 210. tanév Sopronban - videó!

Elkezdődött a 210. tanév Sopronban - videó! | 2018-09-17

A Soproni Egyetem Szenátusa és az Erdőmérnöki Kar Tanácsa tanévnyitó ülése
Imperial22 futárszolgálat