"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

15 %-kal többen jelentkeztek idén a Soproni Egyetemre!

15 %-kal többen jelentkeztek idén a Soproni Egyetemre!

Népszerű a Soproni Egyetem a felvételizők körében: az idei általános felvételi eljárásban mintegy 15%-kal többen jelentkeztek városunkba, mint az előző évben. A legnépszerűbb az óvodapedagógus, az erdőmérnök, a faipari mérnök és a turizmus vendéglátás szak, de az újonnan indított képzések is kedveltek a fiatalok körében. Azok, akik az általános felvételi eljárásban nem járnak sikerrel, a pótfelvételi keretében még bekerülhetnek a felsőoktatásba.

Két hét múlva hozzák nyilvánosságra az általános felvételi eljárás ponthatárait. A felsőoktatási intézmények vezetői azonban már tudják, hogy hány felvételiző jelentkezett az adott egyetemre. Ezek alapján a Soproni Egyetem évről-évre egyre népszerűbb – idén sincs ez másképp: az egyetemre mintegy 15%-kal többen adtak be jelentkezést, mint tavaly.

Minden karnak megvan az a húzószaka, amelyek esetében büszkék lehetünk arra, hogy milyen népszerűségnek örvendenek – emelte ki dr. Katona György, a Soproni Egyetem oktatási rektorhelyettese. - Ilyen a Benedek Elek Pedagógiai Kar esetében az óvodapedagógus képzés, amely keretében közel 330-an szeretnék nálunk megszerezni a diplomát.

Az Erdőmérnöki Karon az erdőmérnök és a vadgazda szakok együttesen mintegy 150 körüli első helyes jelentkezésekkel bírnak. 

A Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Karon a közgazdászképzések, a turizmus-vendéglátás, gazdálkodás és menedzsment, pénzügy és számvitel azok, amelyek erősnek mondhatók, 50 fős évfolyamlétszámokkal büszkélkedhetnek.

A Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Karon a hagyományos faipari képzés 70-80 fős első helyes jelentkezéssel népszerűnek mondható, a tervező grafikával karöltve, amelynél ez a szám mintegy 50-re rúg – fejtette ki.

Az egyetemen egyre több képzési terület tanulható duális képzésben. Ennek keretében a hallgató a tanulmányai mellett dolgozik is egy adott vállalatnál, ahol a diploma megszerzése után karriert építhet. A legnépszerűbb ilyen szak a mechatronikai mérnök, a faipari mérnök, valamint a közgazdasági terület képzései.

- Újabb és újabb szakjainkat emeljük be a duális képzési modellbe – emelte ki Dr. Katona György. - Egyes régi szakok így tudják a versenyképességüket növelve megújulni. A Soproni Egytem azonban nem csak a régi területeit erősíti, hanem újakkal is kiegészíti. Ilyen új képzés a neveléstudományi mesterszak, amely az óvodapedagógusoknak jelent továbbképzési lehetőséget. Viszonylag új az egyéves gyógypedagógus képzésünk, ahova több, mint 80-an jelentkeztek első helyen – emelte ki.

Azok, akiket nem vettek fel a kiválasztott intézménybe az általános eljárás keretében, augusztusban pótfelvételin jelentkezhetnek a felsőoktatásba. - Két hét múlva vonalhúzás, amikor mindenki megtudja az eredményt. Hangsúlyozásra érdemes, hogy legalább annyira izgulnak az egyetemek, mint a diákok – tudtuk meg az oktatási rektorhelyettestől. - Akik ekkor kiesnek a rostából, nem kell, hogy csüggedjenek. Ugyanis adott számukra egy gyorsított pótfelvételi eljárás, amely már augusztusban lezajlik. Itt csupán önköltséges képzéseket hirdetünk meg, de az egyetemünkön több olyan ösztöndíjas támogatási forma igényelhető, amelyek a kiváló tanulók számára jelentősen enyhíthetik a költségeket – világított rá.

A 2019/2020-as tanév lesz az utolsó olyan oktatási év, amikor még nem szükséges emelt szintű érettségi vizsga és középfokú nyelvvizsga a felsőoktatásba való jelentkezéshez.

 

Szerző: SopronMédia

Fotók: Wikipedia

Hírszerkesztő: Nagy László