"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

A Soproni Egyetemen járt Áder János köztársasági elnök

A Soproni Egyetemen járt Áder János köztársasági elnök

Magyarország megduplázta erdőterületeinek nagyságát 1921 óta, ami világviszonylatban is egyedülálló - hangsúlyozta Áder János köztársasági elnök kedden a Soproni Egyetem hallgatóinak tartott előadásában. Áder János elmondta, hogy a trianoni szerződés következtében Magyarország erdőterületeinek mintegy nyolcvankilenc százalékát veszítette el, de a fenntartható erdőgazdálkodásnak köszönhetően 11-ről 21 százalékra nőtt mára az erdőterületek nagysága. A cél a 27 százalék elérése - jelentette ki, és hozzátette, hogy erre büszkének kell lennünk, mert a Földön évente harmincmillió hektárnyi erdő tűnik el, ami Olaszország méretének felel meg.

Jó szerencsét! – egyetemünk hagyományos köszöntésével üdvözölte dr. Áder János, Magyarország köztársasági elnöke a Soproni Egyetem polgárait nagy érdeklődéssel kísért előadásán. Elmondta, hogy ennek a köszönésnek a hagyományokon túl még a közelgő vizsgaidőszak szempontjából is jelentősége van.

Az eseményen megjelent dr. Fodor Tamás, Sopron Megyei Jogú Város polgármestere, az előadáson egyetemünk valamennyi kara képviseltette magát, és vendégeink voltak a Roth Gyula Erdészeti, Faipari, Kertészeti, Környezetvédelmi Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium diákjai is.

A rendezvény prof. dr. Náhlik András, egyetemünk rektorának bevezetőjével kezdődött, aki beszédében röviden kitért arra, hogy az intézményünkben folyó oktatási-kutatási munka számos területen összefügg a környezetvédelem és a fenntarthatóság kérdésével, így különösen aktuális, hogy ebben a témakörben érkezett hozzánk előadásával köztársasági elnök úr.

Dr. Áder János interaktív, a közönség gyakori bevonásával zajló prezentációjában (a hallgatók okostelefon segítségével szavazhattak, válaszolhattak különböző kérdésekre, valamint nyilváníthattak véleményt egyes témákban) kitért a a túlnépesedés okozta kihívásokra, a klímaváltozás eddigi és a jövőben várható hatásaira és a vízgazdálkodással kapcsolatos kérdésekre. A hidroszféra hozzáférhető felszíni édesvíz készletének arányát Vargovics Máté erdőmérnök hallgató segítségével érzékletesen szemléltette.

Előadásának egyik fő vonulata a magyar erdészeti szakemberek teljesítmények méltatása volt.  Elmondta, hogy az elmúlt száz év következetes munkájának köszönhetően az erdőterületek nagysága Magyarországon a duplájára nőtt, és a jelenlegi értékről fel akarunk menni 27 %-ra. Nem nagyon találunk erre példát Európában sem, de a világ más táján sem. Felhívta a hallgatók figyelmét, legyenek erre nyugodtan büszkék, hogy ennek a területnek lesznek részesei végzett hallgatóként, erdőmérnökként.

Elnök úr előadásában kitért az egyetemről 1956-ban Vancouverbe emigrált oktatók és hallgatók szerepére Kanada erdőművelésének fejlesztésében, külön prof. dr. Grátzer Miklós tevékenységére.

Az előadás után Áder János a helyszínen ismerkedett meg a Soproni Egyetemen zajló „Green Bee” projekttel, mely méhcsaládokon alapuló környezeti monitoring rendszer fejlesztését tűzte ki célul. Prof. dr. Lakatos Ferenc, dr. Rétfalvi Tamás és dr. Kovács Zoltán, a projekt kutatóinak vezetésével a Soproni Egyetem Botanikus Kertjében megtekintette azokat a kaptárakat, melyek „okos kaptárként” adatokat szolgáltathatnak a partner vállalatok környezeti teljesítményének értékeléséhez. A látogatáson vendégeink voltak a program támogatóiként egyik legfontosabb projekt partnerünknek, a világ egyik vezető autógyártó vállalatának képviselői is.

Ezt követően bemutatásra kerültek az NRRC laborjában azok az analitikai technikák, melyek használatával elemzik és értékelik a begyűjtött mintákat. A laborban prof. dr. Bidló András dékán, valamint Bolodár-Varga Bernadett, Dr. Rétfalvi-Szabó Piroska és dr. Horváth Adrienn segítségével ismerkedett Elnök úr az itt folyó tevékenységgel.

A hivatalos program következő állomása a Ligneum látogatóközpont volt, ahol Orbán Júlia és Bende Attila mutatta be a központ tevékenységét. A szakmai program végén prof. dr. Náhlik András rektor és Skala János kancellár mondott köszönetet dr. Áder Jánosnak a színvonalas és közérthető előadásért, a Soproni Egyetem meglátogatásáért, az esemény záróakkordja pedig a kanadai UBC „Soproni Divízió” emlékeinek közös megtekintése volt.

Forrás: SOE, kisalfold.hu

Fotók: SOE, kisalfold.hu

Hírszerkesztő: Nagy László