"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Soproni erdésztechnikus diákok a Szombathelyi Erdészeti Zrt.-nél

Soproni erdésztechnikus diákok a Szombathelyi Erdészeti Zrt.-nél

Évzáró tanulmányút keretében a Szombathelyi Erdészeti Zrt. Vasvári Erdészeti Igazgatósága hosszúperesztegi átalakító üzemmódú tömbjét és Dénes Károly magán erdőgazdálkodó szintén hasonlóan kezelt erdőterületét keresték fel, 2016. augusztus 22-én a soproni Roth Gyula Erdészeti, Faipari Szakközépiskola végzős diákjai, Molnár József és Németh László tanárok vezetésével. A diákokat Aranyos Péter erdőfelügyelő, Török Imre fahasználati műszaki vezető és Dénes Károly pagonyvezető főerdész (és egyben magánerdő gazdálkodó) fogadta.

Török Imre tájékoztatta az érdeklődőket az Igazgatóság életéről, és a folyamatos erdőborításra való áttérés nehézségeiről. Ezután a Hosszúpereszteg 7 A erdőrészletben Dénes Károly vezetésével tett egy sétát a kis csapat. Menet közben elhangzott, hogy öt évvel ezelőtt NFGY lett végrehajtva a területen már a folyamatos erdőborítás elvei szerint (csoportos gyérítés, felsőszintes beavatkozás, kisebb lékek kialakítása, stb.). Az erdőben az egyenletes gyérítéshez képest jól látható volt a különbség, sikerült térben és időben széthúzni az állományt. Kedvező újulat foltok is megjelentek a mikro-lékekben (KTT és CS), a nagyobb, még a gyertyán száradást követően természetesen létrejött lékekben erőteljes gyertyánosodás indult el. Bemutatásra került, hogy ha a talajfelszínt közvetlen hőhatás nem éri, akkor csak a számunkra kedvező KTT és CS fafajok újulnak. Megfigyelték a diákok, hogy a vad intenzíven jelen van, mégis szép újulatot láttak. A területnek egy az erőgazdálkodója és a vadgazdálkodója, így a cél közös.

Ezt követően a Hosszúpereszteg 75 D magántulajdonban lévő erdőrészletet keresték fel a diákok, ahol Dénes Károly tájékoztatta őket, hogy a magántulajdonosnak miért érdeke a folyamatos erdőborítás szelleme szerint kezelni az erdőt: helyi lakosok folyamatos tűzifa igény = gyakoribb fakitermelési lehetőség, egyenletes, kiszámítható jövedelem,nincs felújítási kötelezettség = nincs költség.

A megtekintett erdőrészletben TKGY végrehajtása zajlott, de még volt érintetlen rész is, ahol sikerült bemutatni milyen elvek szerint lett kijelölve. Kétféle jelölés történt a területen, a közelítő utakkal fel volt tárva, ezt már nem kellett, de a jó minőségű törzsek megjelölésre kerültek. Ezek érdekében történik minden. A kivágandó fák jelölése itt is a csoportos gyérítés elvei szerint, mindig a felső szintben elhelyezkedő és a jó minőségű törzsek fejlődését akadályozó egyedeket jelentette. A már végrehajtott fakitermeléseknél látható volt, hogy a lék kialakult jelölés nélkül is, és a későbbiekben az értéket adó törzsek korona fejlődését segíti. Esetleges makktermés ezekben a lékekben minőségi szaporító anyagból jelenhet meg. A lék és az újulat minden esetben a fakitermelés eredménye. TKGY esetén a cél a jó minőségű törzsek kiválasztása és azok korona fejlődésének segítése.

Molnár József tanár úr kíváncsi volt, hogy ebben a formában a fakitermelés végrehajtása jelent-e plusz feladatot és költséget. Török Imre válaszában arról számolt be, hogy a vágásos gyérítési munkákhoz képest nem jelent nehézséget, sőt a csoportos gyérítés kapcsán a faanyag koncentráltan jelentkezik, és a felsőszintből méretes fák kerülnek ki.

Az erdészeti hatóság részéről Aranyos Péter erdőfelügyelő beszélt a diákoknak a folyamatos erdőborítás fontosságáról és a vasvári erdészek úttörő szerepéről.

Az ízletes ebéd elfogyasztása után a szemerkélő eső ellenére a diákok tettek egy sétát a Szajki tavak környezetében kialakított parkerdőben, ahol tájékoztatást kaptak a közjóléti erdőgazdálkodás fontosságáról. Barangolás közben felfedezték, hogy a méretes, nagy koronájú cserek és tölgyek alatt az előző évi makktermésből bőséges újulat található. Ez megerősítette számukra a délelőtt elhangzott elméleti információkat.

A tanulmányút zárásaként ellátogattak a Bögöte községhatárban lévő kocsánytalan tölgy matuzsálemhez, amely több évszázadról tudna mesélni számunkra. Itt értették meg, hogy akár több száz éves fák is alkothatják a folyamatos erdőborítás elvei szerint kezelt erdő egy részét, így biztosítva a helyet az erdő minden lakója számára.

Forrás: Szombathelyi Erdészeti Zrt.

Szerző: Dénes Károly

Fotók: Dénes Károly

Hírszerkesztő: Nagy László