"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Kiemelt státusz kaphat a Soproni Egyetem

Kiemelt státusz kaphat a Soproni Egyetem

Fenntartható, fejlődőképes, az erdészeti és a faipari területen Európa vezető kutatóközpontját működtető egyetemmé alakulhat a Nyugat-magyarországi Egyetem" – jelentette be Palkovics László oktatásért felelős államtitkár pénteken Sopronban.

Kiemelt státuszú intézmény azokból az egyetemekből válhat, amelyek nemzetstratégiai céloknak  megfelelően kulcsfontosságú területeken végeznek európai szinten is meghatározó oktatói és kutatói munkát - ehhez azonban meghatározott tudományos és működtetési feltételeknek is teljesülnie kell. A célok elérése érdekében január 1-től megújuló működési struktúrában és valószínűleg Soproni Egyetem névvel folytatja a munkát az anyaintézmény, miután a következő hónapokban előkészítik a szombathelyi egyetemi központ kiválását és az ELTE-hez való csatlakozását. A szerkezetváltozást mindkét intézmény Szenátusa támogatta, így várhatóan az állam, mint fenntartó is jóvá fogja hagyni a változást.

Az államtitkár hozzátette: a soproni egyetem értékeit mindenképpen meg kell őrizni - az országosan egyedülálló, Európában is elismert erdőmérnöki és faipari tudományos központ kiemelkedő jelentőséggel bír, így e tudományterületek jövőbeli erősítését a fenntartó támogatja. A pedagógiai és gazdasági képzések szintén szerves részei az egyetemnek, hiszen nagyon intenzív regionális munkaerőpiaci igényeket szolgálnak ki.

A szombathelyi karok már korábban kifejezték önállósodási szándékukat, akkor azonban a pénzügyi helyzet vizsgálatakor kiderült: a soproni anyaintézmény nélkül nem tudták volna fenntartani működésüket. A Savaria Egyetemi Központ pozíciójával kapcsolatban a tavalyi államtitkári egyeztetések során igényként fogalmazódott meg a képzési portfólió átalakítása, emellett a minisztérium az egyetem javaslatait figyelembe véve kérte a Szenátust arra, hogy a szombathelyi karok önállóságára ne a közeljövőben, hanem egy későbbi időpontban és csak meghatározott feltételek teljesülése esetén kerüljön sor. 2016 májusában újra felmerült a karok elszakadásának kérdése, amikor a Savaria Egyetemi Központban működő karok kifejezték azon szándékukat, hogy az ELTE részeként folytathassák tevékenységüket. A Nyugat-magyarországi Egyetem vezetése és a fenntartó is egyetértett abban, hogy a korábbi integrációval az intézménybe olvadt két szombathelyi kar profilja nem illeszkedett a soproni kampuszéhoz, ezért immár jó döntésnek látszik azok ELTE-hez való csatlakozása.

Az intézményi fenntartó szándéka szerint a tradicionális soproni karokból felépülő új struktúrában az eddig fennálló működési problémák csökkennek és megszűnhetnek, a gazdálkodás és a szervezettség pedig stabillá válik.

Prof. Dr. Faragó Sándor, az egyetem rektora bizakodóan tekint a jövőbe. A sajtótájékoztatón kifejtette: azok a karok, amelyek idővel leváltak az egyetemről, gazdasági problémákkal küszködtek. A soproni karok jól teljesítettek az idei felvételi időszakban: több mint harminc százalékkal többen jelentkeztek Sopronba, mint tavaly. Kitűnőek a karok pályázati eredményei, a minősített oktatók aránya pedig eléri a 80-90 százalékot – mutatott rá a rektor.

Sopron polgármestere és országgyűlési képviselői közös sajtóközleményükben támogatták az új struktúrát: "A felsőoktatás megújítása lehetőséget ad a városoknak saját egyetemre, Sopronnak pedig igazi különleges egyetem kialakításához a négy tradicionális karral, melyet erős kormányzati szándék és elhatározás támogat." Az új helyzettel a korábbi instabilitás megszűnik, s végre az egyetem csak arra koncentrálhat, ami a fő tevékenységi köre – tette hozzá a sajtótájékoztatón  Fodor Tamás polgármester, aki szerint a soproni karok szakmai háttere determinálja az önálló intézmény fejlődését.

A következő hónapokban lezajló átalakítások hozzájárulnak ahhoz, hogy Soproni Egyetem néven erős, nemzetközi hírű, erdészettudományra, valamint faanyag-tudományra   koncentráló kutatás-orientált egyetem jöjjön létre, amely regionális igényeket is kiszolgáló gazdasági és pedagógiai képzéseket is végez. Az új intézményi struktúrát ősszel tárgyalja a Parlament.

Forrás: kisalfold.hu

Fotók: cyberpress.hu

Hírszerkesztő: Nagy László