"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Átadták a Sötét-völgyi Szabadidőközpontot a Szekszárdi-dombságban - képgaléria!

Átadták a Sötét-völgyi Szabadidőközpontot a Szekszárdi-dombságban - képgaléria!

Átadták a Sötétvölgy Szabadidőközpontot a festői szépségű, Szekszárd melletti parkerdőben. A Gemenc Zrt. új fejlesztése a kedvelt bakancsos, kerékpáros és horgászturisztikai célpontban, a Sötétvölgyben valósult meg. Az erdőgazdaság beruházásának köszönhetően a régi, elavult faépület helyén egy többfunkciós fogadóépület, a tóparton családi piknikrét és játszótér épült.

Zambó Péter, az Agrárminisztérium földügyekért felelős államtitkára avatóbeszédében elmondta: ”A magyar erdők a leglátogatottabb belföldi turisztikai célpontok közé tartoznak, amik a helyi közösségek számára a legtöbb kikapcsolódási lehetőséget nyújtják. Az Agrárminisztériumhoz tartozó állami erdőgazdaságok ezért az elmúlt 8 évben 44 új kilátót, 30 erdei szálláshelyet, 14 látogatóközpontot és 13 erdei iskolát létesítettek, közel 150 létesítményt újítottak fel. Az erdőbe látogatók a 21. századi színvonalú létesítmények mellett a fenntartható gazdálkodási szemlélettel is találkozhatnak. Ennek jegyében indít például országos fásítási programot az Agrárminisztérium, amellyel a klímaváltozás negatív hatásainak csökkentése és a hosszú távon jövedelmező vidéki életlehetőség biztosítása a cél.”

„A sötétvölgyi horgásztó és környezete a gemenci erdőgazdaság infrastrukturális fejlesztéseinek köszönhetően mától vonzó programlehetőségeket kínál nemcsak a horgászoknak, hanem a bakancsos és kerékpáros természetjáróknak, baráti társaságoknak és a családoknak is.” – emelte ki köszöntőjében Csonka Tibor, a Gemenc Zrt. vezérigazgatója, majd hozzátette. „A Gemenc Zrt. számára fontosak az állampolgárok pihenését szolgáló közjóléti beruházások. A gemenci erdőgazdaság igyekszik komplex fejlesztésekben gondolkodni, amelyek túlmutatnak elsődleges feladatukon. Erre jó példa ez a fejlesztés is, hiszen a Szekszárdi borvidék újabb turistacsalogató attrakcióval gazdagodott, amely gazdasági szempontból is fontos, hiszen az ilyen és ehhez hasonló vidékfejlesztési eszközökkel erősödhet meg és válhat hosszútávon versenyképessé a vidéki Magyarország.”

A fejlesztés részeként készült el az a többfunkciós tóparti fogadóépület, amelyben büfé, nyilvános vizesblokk, rendezvényterem várja majd a látogatókat, de helyet kap a halőr és az erdészet irodája is. Az épület kialakítása lehetővé teszi, hogy a későbbiekben további szolgáltatásokkal is bővülhessen a kínálat.

A Gemenc Zrt. egy különleges játszóteret is megépített, amelynek a tematikáját a tóban mesterségesen elhelyezett halbölcsők sugallták. A családosok körében már most is nagyon népszerű játszótér gyönyörű erdős tóparti környezetben található. Fő eleme egy látszólag rendezetlenül, valójában azonban gondosan megtervezett, egymásba gabalyodó fatörzsekből, rudakból álló mászóka, amely az igazi famászáshoz hasonló élményt kínál.

A horgásztó délkeleti sarkánál található ligetben kisebb-nagyobb családi összejövetelekre, közös piknikezésre, beszélgetésre alkalmas parkot alakított ki az erdőgazdaság szabadtéri tűzrakó helyekkel, padokkal, asztalokkal. A tavon található romantikus szigetre két megújult fahídon sétálhatnak be a látogatók.

Az átadón további avatóbeszédet mondott dr. Horváth Kálmán kormánymegbízott, a Tolna Megyei Kormányhivatal képviseletében és Ács Rezső, Szekszárd megyei jogú város polgármestere.

A szabadidőközpont avatásáról további képeket a Híralbumok képgalériában tekinthet meg a szövegkapcsolóra kattintva!

Forrás: GEMENC Zrt.

Fotók: Nagy László/Erdészeti Lapok

Hírszerkesztő: Nagy László