2018. 11. 12. Ma Jónás, Renátó, Jozafát névnapja van. Pontos idő: 20:51
Ágazati, szakmai hírek

Bemutatozik a STIHL legújabb motorfűrésze - MS 462 - A világ erdeire hangolva | 2017-12-01

Takarékosság, elektronikus motorvezérlés, egyszerűbb karbantartás

A STIHL néhány hónapja mutatta be hivatalosan legújabb motorfűrészét, a 72 köbcentiméteres STIHL MS 462-t. Az egyelőre csak néhány országban, Németország, Ausztria és Svájc mellett Magyarországon kapható gép két régi típust is felvált, így mostantól nem kell azon gondolni, hogy az MS 461-et vagy az MS 441-et vásároljunk-e meg. Csak levesszük a polcról a legújabb fejlesztést, és már dönthetünk, gallyazhatunk, darabolhatunk is.

A számos előnyének köszönhetően a STIHL MS 462 C-M motorfűrész tökéletes gép az erdőben végzendő feladatokhoz. A motorfűrészek világszerte végzett üzemi teszteken bizonyítottak: Alaszkától kezdve az Alpokon és Magyarországon át egészen Franciaországig nagy igénybevételt jelentő próbatételeken lenyűgözték a fakitermelőket” – olvasható az Andreas STIHL Kft. hivatalos tájékoztatójában.

Ami elsőre feltűnik, hogy a motorfűrész külsejét igencsak eltalálták a tervezők. A STIHL-re jellemző hangulatot úgy tartotta meg a gép, hogy közben egészen különleges, modern érzést sugall. Ennél azonban fontosabb, hogy a gép súlya csökkent is, méghozzá 6 kg-ra. Igaz, ez az adat lánc nélkül értendő, a gép mégis kényelmesen használható akár döntési, akár gallyazási munkákra is. A lendkerék kisebb átmérővel rendelkezik, mint a korábbi típusok esetén, ez is hozzájárult a súlycsökkenéshez.

A súlycsökkentés természetesen nem ment az erő rovására. Az új MS 462 láncfűrészben található 4,4 kW teljesítményű STIHL 2-MIX motort a magas forgatónyomaték és a széles fordulatszám-tartomány jellemzi. A gyártó az MS 462 C M motorfűrész különlegességeként említi az extrém gyorsulását is. A 100 km/h sebességet 0,3 másodperc alatt éri el, míg a maximális, 29,4 m/s láncsebességhez is mindössze 0,4 másodperc szükséges.

A takarékos STIHL 2-MIX motort magas forgatónyomaték és széles fordulatszám-tartomány jellemzi, ezáltal a gép nagy vágásteljesítményre képes. Mindemellett a motor hatékony és környezetbarát marad, hiszen az üzemanyag-fogyasztása alacsony, a füstgáz kibocsátása pedig csekély.

A STIHL Ematic rendszer a vágószerkezettől és a fafajtól függően akár 50%-kal is csökkentheti a lánckenő olaj fogyasztását egy hasonló, Ematic rendszer nélküli géphez viszonyítva. A továbbított olaj mennyisége az olajpumpa megnövelt beállítási tartományának köszönhetően tovább növelhető. Erre különösen poros körülmények között vagy hosszabb vezetőlemezek használatakor van szükség.

A STIHL MS 462 motorfűrész az első olyan gép, amely az M-tronic elektronikus motorvezérlés, legújabb, második szériás verziójával van felszerelve. A rendszer előnye, hogy már nincs szükség a karburátor kézi beállítására. A gép bármilyen üzemállapotban optimális motorteljesítményt nyújt, és kiválóan gyorsul. A külső tényezők, a hőmérséklet, a tengerszint feletti magasság és az üzemanyag minősége alapján az M-tronic rendszer önállóan kiszámolja a gyújtási időpontot és a szükséges üzemanyag-mennyiséget. Így aztán a legzordabb körülmények között is megbízhatóan használhatjuk a STIHL új fejlesztését.

A STIHL MS 462 C-M karbantartása és szervizelése könnyen elvégezhető. Az egy részből álló motorházfedél és az ¼-es fordulattal nyitható zárak segítségével egyszerűen hozzáférhetünk a légszűrőhöz, a hengerhez vagy a gyújtógyertyához. A már megszokott, biztonságot nyújtó oldalsó láncfeszítés és az elvesztés ellen biztosított lánckerékfedél anyák is hozzájárulnak az új fűrész praktikus és könnyű üzemeltetéséhez. A tartályzárakat könnyedén, szerszámok használata nélkül lehet nyitni és zárni, ami terepen szintén nagy előnyt jelent. Mindemellett a gyártó hangsúlyozza, hogy az új sugárirányú szigeteléssel ellátott HD2-légszűrő még hosszabb élettartamú, és még jobb szűrőhatással bír. Ennek köszönhetően az elhasználódás mértéke kisebb és a motor élettartama is megnő.

Az egyszerűbb és hatékonyabb munkavégzés érdekében az MS 462 C-M motorfűrész könnyebb és keskenyebb lánckerékfedéllel és beépített döntési irányjelzővel is rendelkezik. A fűrésztesten található, alacsony profilú fogantyúnak köszönhetően pedig a gép könnyen irányítható.

Ugyancsak ki kell emelni az új STIHL MS 462 C-M motorfűrész antivibrációs rendszerét, amely alacsony vibrációs terhelést és kiváló kezelési komfortot biztosít. A gép stabilabban fekszik az ember kezében, így az izmok terhelése is érezhetően alacsonyabb. Mindezek mellett pedig még a hosszabb vezetőlemezek használatánál is pontos irányíthatóságot szavatol.

Az ElastoStart speciális indítófogantyú lehetővé teszi az egyenletes, visszarántás nélküli indítást, ráadásul a beépített dekompressziós szelep csökkenti a beindításhoz szükséges erőt, így az jelentősen könnyebbé vált.

A STIHL MS 462 C-M felszereltsége

– STIHL 2-MIX motor
– STIHL antivibrációs rendszer
– STIHL M-Tronic (M)
– Kombinált kapcsoló érintő STOP funkcióval
– STIHL Elastostart dekompressziós szeleppel
– Könnyebb és keskenyebb lánckerékfedél
– Könnyebb, kisebb átmérőjű lendkerék
– STIHL HD2-légszűrő sugárirányú szigeteléssel
– Elvesztés ellen biztosított lánckerékfedél anyák
– Oldalsó láncfeszítés STIHL Ematic rendszer         

(X)

Bemutatozik a STIHL legújabb motorfűrésze - MS 462 - A világ erdeire hangolva
Forrás: Andreas STIHL Kft., Erdő-Mező Online
Fotók: STIHL
Hírszerkesztő: Nagy László
<< vissza
Szentmise a Sziklatemplomban Szent Hubertusz napján

Szentmise a Sziklatemplomban Szent Hubertusz napján | 2018-11-09

A Pálos atyáknál emlékezett az OEE az I. világháborúban elhunyt erdész-vadász-bányász-kohász kollégákraMindenszentek előtt tartott megemlékezést az OEE Kaposvári Helyi Csoportja

Mindenszentek előtt tartott megemlékezést az OEE Kaposvári Helyi Csoportja | 2018-11-09

Főhajtás a somogyi erdész kollégák előtt


Szín- és agancskavalkád az Aranyos-patak völgyében

Szín- és agancskavalkád az Aranyos-patak völgyében | 2018-11-08

Jelentősen csökkent a hibás elejtések száma


A jövő gazdaságának alapja a biomassza hatékony hasznosítása

A jövő gazdaságának alapja a biomassza hatékony hasznosítása | 2018-11-08

BIOEAST konferenciát rendeztek Budapesten


Túl sok fát vágnak ki a szentgáli tiszafásban?

Túl sok fát vágnak ki a szentgáli tiszafásban? | 2018-11-08

Óvják a ritkaságnak számító állományt
Imperial22 futárszolgálat