"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Negyedévszázados jubileumot ünnepelt az Andreas STIHL Kft.

Negyedévszázados jubileumot ünnepelt az Andreas STIHL Kft.

2016 június 3-án dunai hajózással egybekötött közös ünneplésre hívta szakmai partnereit, vendégeit a hazai fennállásának 25 éves évfordulóját ünneplő Andreas STIHL Kft., ahol egyben a STIHL anyavállalat alapításának 90 éves születésnapjára is emlékeztek. A magyarországi rendezvényen a vállalatcsoport tulajdonosai, a Stihl-család tagjai, Hans Peter Stihl és fia Nikolas Stihl is részt vett, akiket - a meghívottakkal együtt - Bakon Gábor ügyvezető igazgató köszöntött.

A STIHL cég 5 földrészen, 36 leányvállalatán, 120 importőrén és 40 000 szakkereskedésen keresztül 160 országban van jelen és 14 200 embernek ad munkát. A vállalatcsoport 2015-ös árbevétele meghaladta a 3,2 milliárd eurót. Hazai leányvállalata, az Andreas STIHL Kft. 2015-ben 6 milliárd forint feletti forgalmat ért el, eredménye meghaladta az 500 millió forintot, kereskedelmi hálózata több mint 300 értékesítési helyén mintegy 800 alkalmazottnak biztosít munkahelyet.

A magyar STIHL Kft. 1991 júniusában alakult az első kelet-európai társaságként a cég kereskedelmi leányvállalatainak sorában. A vállalat hamar a STIHL Csoport stabil és eredményes részévé vált: a cég 5 éves működés után elérte az 1 milliárd Ft-os forgalmat, 2001-ben pedig már 3 milliárd forintra rúgott az árbevétele. Ugyanebben az évben egy 3620 négyzetméteres új raktár- és irodakomplexumba költözött. Magyarországon egyedülálló kereskedelmi struktúrának köszönhető a siker, hiszen kizárólag dedikált szakkereskedői hálózaton keresztül értékesít a cég.

„A következő időszakban is a STIHL termékek stabil piaci jelenlétének és a cég töretlen fejlődési ütemének biztosítására törekszünk. Továbbra is kizárólag szakkereskedéseinken keresztül értékesítünk, így elsődleges feladatunknak tartjuk a jelenlegi megbízható, magas színvonalú partnerhálózat és szakmai kapcsolatok fenntartását, fejlesztését.” – mondta el Bakon Gábor, a STIHL Kft. ügyvezetője.

Az 1926-ban alapított nemzetközi anyacég 1929-ben kezdte el gyártani a fakitermelés eddigi legfontosabb innovációjaként számon tartott zászlóshajó termékét, a láncfűrészt. Mivel a fakitermelést a világ egyik legveszélyesebb munkájaként tartják számon, így ennek a tevékenységnek a biztonságosabbá tételéhez a STIHL termékfejlesztései jelentős mértékben járulnak hozzá.

1959-ben érkezett el a következő nagy áttörés, amikor a cég bemutatta az ikonikus STIHL Contra motorfűrészt, amely forradalmasította az erdei munkát. Az ezt követő 20 évben számos újítás került a piacra: az erdőgazdálkodási gépek mellett megjelentek a kert- és gyepápolási, építőipari, valamint a tisztítógépek is. Mára a STIHL Csoport több mint 2000 szabadalommal és szabadalmi bejelentéssel rendelkezik világszerte. A németországi központ fejlesztési osztályán közel 500 munkatárs dolgozik. Napjainkra mintegy 2000 féle géptípus (és változat) elérhető benzinüzemű motorral, hálózati áramról vagy akár akkumulátorral működő elektromos erőforrással szerelve a profi és az alkalmi felhasználók számára egyaránt.

2015-ben a STIHL Csoport ismét forgalmi rekordot ért el 3,25 milliárd eurós árbevételével, a 2014-es forgalmi adatot 8,9%-kal meghaladva. A STIHL Csoport idén 235 millió euro összegű befektetést eszközölt, ami a cég történetének eddigi legmagasabb beruházása volt. Így ismét büszkén mondhatjuk, hogy a STIHL egy újabb sikeres évet tudhat magáénak. ” – mondta el dr. Bertram Kandziora, a STIHL Csoport Igazgató Tanácsának elnöke.

Az „igazi extrém sportnak” is nevezett sportfavágás több száz éves múltra tekint vissza. A STIHL által 1985-ben elindított Timbersports versenysorozat célja a hagyományos erdei munka során használt kézi eszközök és módszerek bemutatása. A STIHL Timbersports a világ egyik legszórakoztatóbb versenysorozata: a helyszíneken alkalmanként több ezer ember szurkol, a televíziós közvetítéseknek köszönhetően pedig több tíz millióan láthatják az erőatléták küzdelmét, ahol fejszével, kézi- és motorfűrésszel hajtanak végre feladatokat. A legjobbak közé az új-zélandiak, az ausztrálok, a németek, a franciák, a kanadaiak, a csehek tartoznak, és bár nem vagyunk favágó nagyhatalom, minden évben számolni kell a magyarokkal is.

Ehhez kapcsolódva június 4-én, a STIHL hagyományos családi napjával egybekötve, rendezték meg a STIHL Timbersports Nemzeti Bajnokságot. A versenyt immár negyedik alkalommal Juhász István nyerte meg, második helyen Strúbel József (Dedi), harmadik helyen pedig Bozsó Zoltán végzett.

Forrás: OEE, STIHL Kft.

Fotók: STIHL Kft., Erdő-Mező Online

Hírszerkesztő: Nagy László