"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Ismét fakitermelők versengtek Pósteleken

Ismét fakitermelők versengtek Pósteleken
Tizenhárom csapat részvételével rendezték meg a hagyományosnak számító regionális fakitermelő versenyt szerdán Pósteleken. A megmérettetés az első állomása volt a STIHL Országos Fakitermelő Versenysorozatnak, ahonnan az első hat csapat kvalifikálta magát az országos döntőbe.
 

A regionális versenyt minden második évben a Dél-Alföldi Erdészeti Zrt. (DALERD) és a Csiszér-Gép Kft. szervezésében hívják életre Békés megyében, a páros esztendőkben az ásotthalmi erdészeti iskolában rendezik az alföldi régiós megmérettetést. A szerdai kihíváson öt erdészet és öt erdészeti iskola, egy-egy szentesi tűzoltó csapat és rendkívül sikeres baráti formáció, illetve a Csiszér-Gép is rajthoz állt.

Csiszér Attila, a kft. vezetője elmondta, a versengésen ebben az évben is négyfős csapatok indultak. – A résztvevők szinte lefedték a teljes Alföldet, hiszen Szeged, Szentes, Csongrád és Ásotthalom mellett például megmérette magát a kihíváson a Nyírerdő és a Nagykunsági Erdészet is – ecsetelte Csiszér Attila. – Az első három csapat a fő támogatónak köszönhetően pénzdíjat vehetett át, míg az első hat helyezett kvalifikálta magát az országos döntőbe.

Puskás Lajos erdőmérnök, a zsűri elnöke hírportálunknak elmondta, a versenyt mindig több cél mentén szervezik meg. – Egyrészt a feladatok szolgálják az erdőben dolgozó emberek biztonságát, munkájuk segítését – fogalmazott. – Egy 20-30 méteres fa kidöntésekor óriási erők lépnek fel, de például a hasítás sem egyszerű feladat, ezért is fontos a professzionalitás. Emellett egy-egy fa több évtizeden keresztül nő, s ha már arra kényszerülünk, hogy kivágjuk, akkor fontos, hogy a leghatékonyabban használjuk fel, úgy, hogy az értékei ne vesszenek kárba. Ez is lényeges szempont. Puskás Lajos hozzátette: a verseny mindig nagyban segíti a csapatok közösségépítését is.

A feladatok egyébként egybefüggőek voltak. Döntés, kombinált darabolás, gallyazás, választékolás, hasítás és sarangolás egyaránt szerepelt a kihívások között. A zsűri több paraméterre figyelt, lézeres műszerek is segítették a döntést. Az időn kívül természetesen ugyancsak nagy szerepe volt a szabályos és biztonságos munkavégzésnek, amit a versenybírók szigorúan figyeltek, és a szabálytalan műveleteket büntetőpontokkal „díjazták”. Külön versenyszámot jelentett a láncszerelés, amelyet elképesztő gyorsasággal teljesítettek a versenyzők.

A regionális küzdelem egyébként a délelőtti kevésbé jó időjárás ellenére is sokakat vonzott, ahogy pedig a nap kisütött, tömegek szurkoltak a csapatoknak, miközben a hangszórókból rockzene szólt.

Az első helyet végül Csiszér-Gép Favágói érdemelték ki. Második helyen végzett a Nyírerdő-MoPi-Trade., míg harmadikon a Pilisi Parkerdő Ráckevéről. Negyedik lett a DALERD Zrt.-Nagy István csapata Szegedről, ötödik helyet szereztek a Szentesi Tűzoltók, és a hatodik, még országos döntőt érő helyezést az ásotthalmi „Bedős Kisfiúk” érték el.

Forrás: beol.hu

Szerző: Papp Gábor

Fotók: beol.hu/Papp Gábor

Hírszerkesztő: Nagy László