"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Stratégiai együttműködés: EESZT - Székelyföldi Erdőgazdálkodók és Erdőtulajdonosok Szövetsége

Stratégiai együttműködés: EESZT - Székelyföldi Erdőgazdálkodók és Erdőtulajdonosok Szövetsége

Amint az EESZT az idei küldöttgyűlésén is jelezte már, stratégiai együttműködési megállapodás kötött az EESZT és a Székelyföldi Erdőgazdálkodók és Erdőtulajdonosok Szövetsége. A megállapodás alapvető célja az erdészeti szaporítóanyagok piacán – különösen a tölgymakk piacon- érzékelhető kilengések szabályozása és a magforrások tisztaságának biztosítása.

További cél az erdélyi szakmai érdekek képviseletének segítése és támogatása az Európai Erdészeti Csemetekertek Szövetségének (EFNA) ülésein.  Az EESZT számára kiemelten fontos mindkettő terület. A tölgymakk kérdés az utóbbi években a makktermés kiszámíthatatlansága miatt jelentős piaci problémákat vetett fel. Egyes években túl sok és sajnos gyakran kétes eredetű szaporítóanyag érkezett az országba ami hatósági engedélyeztetési problémákhoz vezetett. A tölgycsemete piac az idei évben is nehéz helyzetbe került a túltermelési kérdések miatt.

A Kárpát-medencei  erdészeti csemete ágazat EU-s képviselete stratégiai fontosságú az erdők tekintetében. Az EESZT folyamatosan próbálja a hazai érdekeket képviselni az EU-s fórumokon, reméli, hogy a Székelyföldi Erdőgazdálkodók és Erdőtulajdonosok Szövetsége partner lesz a közös EFNA munkában.

A megállapodás alapvető céljait az alábbi hivatkozáson keresztül elérhető hírvideó foglalja össze:

https://storage.rcs-rds.ro/links/721fa2d4-925e-45d0-4ded-32cf2aba736e

 

 

Forrás: EESZT

Fotók: EESZT

Hírszerkesztő: Nagy László