"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Szabadtéri kézilabdapálya épül a Nagyréten

Szabadtéri kézilabdapálya épül a Nagyréten

Ingyenesen használható kézilabdapálya épül Budapest egyik legnépszerűbb kirándulóhelyén, a hűvösvölgyi Nagyréten. A II. Kerületi Önkormányzat, a Magyar Kézilabda Szövetség és a Pilisi Parkerdő Zrt. együttműködésében megvalósuló fejlesztés a napokban kezdődött a területen található egykori épületek romjainak elbontásával.

A II. Kerületi Önkormányzat és a Pilisi Parkerdő Zrt. közösen csatlakozott a Magyar Kézilabda Szövetség szabadtéri kézilabdapályák létesítését támogató programjához. A legújabb fejlesztés helyszíne a hűvösvölgyi Nagyrét, amely nemcsak népszerű kirándulóhely, hanem a környékbeliek számára fontos sportolási helyszín is, ezért az önkormányzat és az erdőgazdaság a sportolási lehetőségek bővítését tekinti közös céljának a területen.

Az együttműködés keretében szabványos kézilabdapályát építenek a három éve leégett nagyréti büfé helyén, a pályához tartozó kézilabdakapukkal, védőpalánkkal, labdafogó hálóval és egy speciális, kültéri használatra alkalmas, ún. „SportsCourt” sportfelület kialakításával. Az új pálya építésével felszámolják a leégett büfé helyén éktelenkedő tájsebet is, rehabilitálva a területet. A most elkezdett előkészítő (bontási, szállítási és alapozási) munkák várható költsége mintegy 20 millió forint. A képviselő-testület döntése alapján az önkormányzat ezzel az összeggel járul hozzá a projekthez, tekintettel arra, hogy a megvalósítandó kézilabdapálya a II. kerületiek rekreációs tevékenységét, valamint a közelben lévő Remetekertvárosi Általános Iskola diákjainak sportolási lehetőségeit fogja elsősorban segíteni. A pálya és tartozékainak kiépítését a Magyar Kézilabda Szövetség pályázata finanszírozza, míg az erdőgazdaság a helyszínt, valamint a kivitelezéshez szükséges munkaerőt és szakértelmet biztosítja.

A Pilisi Parkerdő Zrt. 2019-ben pályázati forrásból a rét turisztikai infrastruktúrájának teljes megújítását tervezi, aminek eredményeként XXI. századi színvonalú erdei pihenőhellyé alakítják a népszerű tisztást, ahol erdei játszóteret, új futópályát, erdei fitneszparkot és kőzettani tanösvényt létesítenek, továbbá megújul az összes turisztikai berendezés, többek között a padok, asztalok és a letelepedő helyek. Ennek a folyamatnak az első lépése a kézilabdapálya építése, amely egyrészt jól mutatja az erdőgazdaság és az önkormányzat közös fellépésében rejlő lehetőségeket, másrészt a tájrehabilitáció jó példája is, hiszen évek óta romosan álló épületek látványától szabadítja meg a természetvédelmi területet.

A korábbi romok elbontásával és a területrendezéssel megkezdődtek a munkálatok, amelyek eredményeként legkésőbb a tavaszi szezonban már használhatják is az új pályát a sportolni és kikapcsolódni vágyó fővárosiak.

Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

Fotók: Pilisi Parkerdő Zrt.

Hírszerkesztő: Nagy László