"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Százmilliós értéket szedtek össze az alkalmi gyűjtögetők az erdőben

Százmilliós értéket szedtek össze az alkalmi gyűjtögetők az erdőben

Május végéig 6,1 millió forint adóbevétellel járultak hozzá az állam kiadásai­hoz azok a magánszemélyek, akik azzal egészítik ki jövedelmüket, hogy – alkalmi jelleggel – vadon gyűjtött csigát, gombát, medvehagymát, bodzavirágot, levendulát vagy más nem védett növényt adnak el a felvásárlóknak. Ilyen adatot a korábbi évekből nemigen lehet felidézni, ennek pedig az az oka, hogy idén új adószabály lépett életbe. – Az év eleje óta élő rendelkezés a korábbinál jóval kedvezőbb feltételeket határoz meg a gyűjtögetők számára – mondta a Magyar Időknek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szóvivője.

Kis Péter András felidézte: ha a gyűjtő személy nem egyéni vállalkozó és nem is őstermelő, akkor az adót a felvásárló számítja ki, és le is vonja abból az ellenértékből, ami az összegyűjtött áruért jár. Lényeges, hogy a bevallásról is a felvásárló gondoskodik, a gyűjtőnek tehát semmilyen kötelezettsége sincs. – Jó tudni azt is – folytatta a szóvivő –, hogy az új szabály szerint a portéka ellenértékének 25 százaléka számít adóügyi értelemben jövedelemnek, vagyis e részre számítandó fel a 15 százalékos jövedelemadó. Mivel öt hónap alatt 6,1 millió forint közteher folyt be, így kiszámítható, hogy a gyűjtögetéssel foglalkozó személyek együttesen 163 millió forintot kaptak a csigák, növények után.

Ugyanakkor – mint a Magyar Idők megtudta – a csigaszezon nem alakult túl jól, a megengedett 2000 tonna helyett csupán 450 tonnányi éticsigát adtak le a felvásárlóknak a gyűjtők. Pacs István, az Éticsiga Terméktanács elnöke lapunknak azt mondta: az idei szeles, hűvös május nem kedvezett a csigagyűjtésnek. A visszaesés ugyanakkor nem csak erre az évre jellemző, a begyűjtött mennyiség esztendők óta folyamatosan csökken. Ennek az időjárási körülményeken kívül az az oka, hogy egyre kevesebben akarnak ezzel foglalkozni. – Eltűnni látszik az a réteg, amelyik szívesen foglalkozik a természetben megtalálható gombák, növények és állatok begyűjtésével. A fiatalok inkább külföldön vállalnak állást, az idősebbek meghalnak – fogalmazott a szakember.

A megfelelő munkaerő hiányát tovább mélyíti, hogy korábban szigorú szabályok vonatkoztak a tevékenységre, vállalkozói igazolványhoz kötötték az ilyen irányú munkát. Sokan a retorziók miatt hagytak fel a csigaszedéssel, újrakezdeni pedig már nem akarják. S bár ettől az évtől jelentősen egyszerűsödtek a gyűjtögetésre vonatkozó szabályok – így a felvásárló végzi az adminisztrációt, és az adót is ő fizeti meg –, az információk azonban nagyon nehezen jutnak el az érintettekhez – fogalmazott Pacs István. Szerinte ha az új szabályozás híre széles körben elterjedtté válik, újra bővülhet a gyűjtögetők tábora, számuk azonban várhatóan már így sem lesz meghatározó. Éppen ezért a szakember szerint a jövő inkább a vállalkozásban, koordinált módon zajló csigaszedés irányába mutat.

– Egyre többen kezdenek ilyen tevékenységbe. A vállalkozók számára jó hasznot kínálnak a természetből összegyűjthető termékek, így megéri, ha alkalmazottakat vagy alkalmi munkásokat fogadnak fel, akik szervezett keretek között elvégzik a munkát – jegyezte meg. Úgy vélte: támogatni kellene az ilyen kezdeményezéseket, hiszen ezek az országnak épp azon a részén teremthetnek munkalehetőséget, ahol kiugróan magas a munkanélküliség.

Forrás: Magyar Idők

Fotók: tmkronika.hu

Hírszerkesztő: Nagy László