"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. partnerségével is alakulna natúrparkká a Vasi-Hegyhát

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. partnerségével is alakulna natúrparkká a Vasi-Hegyhát

Várhatóan mintegy 33 ezer hektár lesz a területe a tervezett Vasi-Hegyhát Natúrparknak. Vas megye déli részének jellemzően aprófalvas térségéből húsz település csatlakozott a Hegypásztor Kör kezdeményezéséhez. A hegyháti natúrpark a szőlőhegyekre mint kiemelt tájértékre szerveződve jön létre. Magyarországon jelenleg 16 natúrpark található, a szomszédos Ausztriában mintegy ötven.

Kovács István, a Hegypásztor Kör elnöke elmondta, hogy a csatlakozó önkormányzatokon kívül civil szervezetek, vállalkozások, intézmények is részt vesznek ebben a szerves együttműködésben, melynek célja a természeti és kulturális értékek védelme, megőrzése, a környezettudatos nevelés, szemléletformálás, az ökoturizmus, a helyi gazdaság fejlesztése és a helyi termékekre épülő vidékfejlesztés.

Fontos partner az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság és a Szombathelyi Erdészeti Zrt. Kiemelten kezelik a térség általános iskoláival kiépített kapcsolatokat. Évek óta részt vesznek az országos natúrparki vetélkedőn – annak ellenére, hogy hivatalosan még nem alakult meg a natúrpark.

Ha a minisztérium elfogadja a dokumentációt, nyilvántartásba veszik a natúrparkot és valamely esemény apropóján adják át a cím odaítéléséről szóló oklevelet.

Hírszerkesztő: Nagy László