"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Erdőfelújítás a TAEG Zrt. Síkvidéki Erdészetének kezelési területén

Erdőfelújítás a TAEG Zrt. Síkvidéki Erdészetének kezelési területén

A TAEG Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. Síkvidéki Erdészeténél, Iván-Röjtökmuzsaj térségében, is folynak a tavaszi munkák: 34 hektár erdőterületen természetes felújítás, 31 hektáron makkvetés és 13 hektáron ültetés történik ezekben a hetekben.

A nagy területű cseres-tölgyes állományok fafajai mellett, a gyengébb termőhelyeken erdei- és feketefenyő kerül az erdőtalajba. Az akácerdők természetes felújítása az erdei vad élőhelye és a tűzifaellátás szempontjából is nagy jelentőségű.

A Síkvidéki Erdészet mai területének 13 százaléka tartozik gyertyános-tölgyes, míg 87 százaléka kocsánytalan tölgyes, illetve cseres klímába. A terület jellemző talajtípusa a cseri talaj: a nagyon sekély termőréteg alatt nem ritkán egy méternél is vastagabb agyagos-kavicsos cementált vízzáró réteg helyezkedik el. A tavaszi hóolvadást követően gyakran borítja víz ezeket a talajokat, mert a felhalmozódott csapadék nem tud elszivárogni. A nyári száraz időszakban viszont teljesen kiszárad a talaj, ami sokszor a fiatal csemeték pusztulását okozza. Az ilyen szélsőséges körülmények nagyon megnehezítik a gazdálkodást.

Forrás: TAEG Zrt.

Fotók: TAEG Zrt.

Hírszerkesztő: Nagy László