"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Tájékoztatás az erdei faanyag jogszerű kitermelése, szállítása, és felhasználása érdekében

Tájékoztatás az erdei faanyag jogszerű kitermelése, szállítása, és felhasználása érdekében

A 2016. július 1-től hatályba lépő új szabályozás értelmében már csak a nyomdai úton, vagy a nyomtatványkitöltő programmal előállított, megfelelően kitöltött nyomtatványokkal lehet az erdei fakitermelést elvégezni és a kitermelt fából származó erdei faválasztékokat szállítani.

 

Az erdei fák kivágásához szükséges, úgynevezett műveleti lapon az erdészeti szakemberek megfelelő szakmai utasításokat rögzítenek annak érdekében, hogy a fakitermelés szakszerűen történjen, továbbá az a legkisebb kárt okozza a visszamaradó erdei élővilágban. A műveleti lap pótlappal bővíthető, illetve a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal annak kitöltéséhez is megfelelő részletességű útmutatót állított össze, a nyomtatvány helyes használatát továbbá egy példaként kitöltött űrlappal is segíti.

A fakitermelést követően az erdei faválasztékok szállítását az uniós előírásoknak is megfelelően olyan szállítójegy-nyomtatvánnyal lehet elvégezni, amely a szállítmány eredetére is utal, valamint a szállított termékek megnevezését és mennyiségét pontosan tartalmazza. A szállítójegykitöltési útmutatónak, valamint a példaként kitöltött nyomtatványnak is köszönhetően az új típusú szállítójegyek használatára való átállás remélhetőleg nem okoz majd különösebb nehézséget az ügyfelek számára.

A megfelelően kitöltött szállítójegyek alapján a kereskedelemi partnerek, az ellenőrző hatóság, de a fogyasztók is meggyőződhetnek arról, hogy a faanyagot a korábban kialkudott feltételek szerint, ellenőrizhető minőségben és mennyiségben szállították-e ki, továbbá, hogy a faanyag jogszerűen végzett fakitermelésből származik-e.

A tűzifa fogyasztók részére történő szállítása esetén a jogszabályi előírások alapján egy tájékoztatót kell átadni, amelyben a NÉBIH felvilágosítást ad arról, hogy a tűzifa vásárlása során mire érdemes odafigyelni. A nyomtatványok úgynevezett szigorú számadású bizonylatok lesznek, amelyek egyik alapvető jellemzője, hogy sorszámozottak, a sorszámok szerinti felhasználást pedig az illetékes hatóság bármikor ellenőrizheti. A nyomtatványok előállítására jogosultak a NÉBIH-től tudnak megfelelő sorszámtartományt igényelni egy formanyomtatvány segítségével, amelyhez szintén elérhető kitöltési útmutató. A NÉBIH a kiadott sorszámtartományokat ezt követően a honlapján, az EUTR aloldalon is közzéteszi a nyomtatványok felhasználásának átláthatóbbá tétele érdekében.

Letölthető nyomtatványok
Műveleti lap és műveleti lap pótlap
Műveleti lap és pótlap kitöltési útmutató
Műveleti lap és pótlap kitöltési útmutató példa
Szállítójegy
Szállítójegy kitöltési útmutató
Szállítójegy példa kitöltéssel
Sorszámtartomány igénylőlap (pdf/excel)
Sorszámtartomány igénylőlap kitöltési útmutató 
Tűzifa vásárlói tájékoztató

Forrás: NÉBIH

Fotók: NÉBIH

Hírszerkesztő: Nagy László