"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Erdőszeretet, erdőismeret, vadászati kultúra - vadászok és nem vadászok ünnepe Tamásiban

Erdőszeretet, erdőismeret, vadászati kultúra - vadászok és nem vadászok ünnepe Tamásiban

2015. június 6-án, szombaton ismét megtelt a tamási Miklósvári Parkerdő a bográcstüzek, faszenes grillek kesernyés füstillatával. Az idén is megrendezett vadfőző fesztiválon rekordszámú, több mint 50 főzőcsapat versengett a legkülönfélébb, jobbnál jobban sikerült vad- és halételek elkészítésével.

Idén is mindent megtettek a szervezők a minél magasabb színvonalú és sokoldalúbb szervezésért, valamint, hogy a kitűzött célok sikeresen megvalósulhassanak. Régi és elsődleges szempont volt az egyik főszervező a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. részéről, mellyel a társszervezők (Tamási város Önkormányzata, Tamási Városi Művelődési Központ), hogy a magyar vadászati kultúrát, erdőszeretetet egy olyan nyitott, jó hangulatú napon mutassuk be az embereknek, ahol családok, gyerekek, idősek, vadász és nem vadász emberek együtt ünnepelhetnek és érezhetik jól magukat.

Mindeközben persze bemutatva és megtapasztalva, hogy az erdész-vadász ember szakmája és hivatása szép, de nehéz. Kultúránk, hobbink, hivatásunk és életünk téves, sokszor bántó leírásaokor elvész olyanokról a figyelem, amelyek szerves részét képezik vagy képezték hobbink vagy hivatásunk múltbéli és jelenlegi mindennapjainak. Ezeket az elfeledett és a laikus számára kevésbé ismert elemeket, mondhatnánk úgy „építőköveket” a fesztiválon minél szélesebb körben igyekezett a Gyulaj Zrt. bemutatni és megismertetni a nagyérdeművel.

Az elhagyhatatlan, névadó vadgasztronómián, vadfőzésen kívül többek között ilyen volt a Baranya Vadászkürt Együttes nyitó koncertje, akik szívet dobogtató vadász szignáljaikkal és a közvetlen utána történő Szent Hubertusz mise celebrálását kísérték kürttel a mise tételei szerint. A tavaly is a nagy sikert aratott elöltöltős, fekete lőporos puskák bemutatója és történelmi áttekintője, múltbéli utazáson kalauzolta végig a közönséget, mely végén lőtéri körülmények között láthatták a puskák füstjét és hallhatták jellegzetes dörejét és pontos találatukat. A szokásos kutyafajta bemutató során, idén főszerepben az erdélyi kopóval, újabb, eddig még nem szerepelt vadászkutyafajta küllemével, használhatóságával és munkájának jellegzetességeivel ismerkedhettek meg.

A dámtrófeák bemutatója és szakmai előadás a trófeák fejlődésébe, a dám életmódjába igyekezett betekintést nyújtani. A solymászbemutató, mint ősi magyar vadászati mód idén sem hiányozhatott a fesztivál repertoárjából. A vadászművészetet szeretők kedvében járva Prihoda Judit festő- és grafikusművész kiállítása is megtekinthető volt. Az idén először hirdettek a fiataloknak „streetart” kreatív művészeti pályázatot, amelynél a világ metropoliszaiban nagy sikerrel elterjedt „CowParade”-et vettük mintának. Az alany itt változott, stílszerűen dámbikát formáló festhető szobrokat készített a Gyulaj Zrt. egyik munkatársa, melyeket előre beküldött pályamunkák alapján dekoráltak ki a művészcsapatok rendkívül ötletesen és szépen. Az erdei iskolai foglalkozások, valamint ingyenes vadaspark látogatás mind-mind azt a célt szolgálták – reményeik szerint sikerrel - hogy a látogatókat a természet szeretete és annak megismerése mellett a vadász és az erdész hivatás szépségeinek és ősi gyökereinek megértéséhez kerüljenek közelebb.

A sok-sok előadó és bemutató között sokaknak okozott örömöt a Csipa és Kisamerika zenekar, ill. az Ataru Taiko ütőegyüttes koncertje. A hangulat az éjszakai parkerdei bálon is frenetikus volt. A rendkívül nagy számban kilátogató tömeg visszajelzései alapján a megszervezett fesztivál kiváló nyárindítónak bizonyult, előre vetítve a jövőre jubiláló fesztivál 2016-os, nagyszabású terveit.

Forrás: Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt.

Szerző: Kovács Tamás

Fotók: Antli István, Gőbölös Péter

Hírszerkesztő: Nagy László