"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Tánczos Barna: indul Románia legátfogóbb erdőtelepítési kampánya – 57 000 hektár erdőt ültetünk

Tánczos Barna: indul Románia legátfogóbb erdőtelepítési kampánya – 57 000 hektár erdőt ültetünk

Nagyon fontos a mai nap a környezetvédelem szempontjából, hiszen elindítjuk Románia legátfogóbb erdőtelepítési kampányát és újabb önkormányzatok kapnak támogatást hulladékudvarok megépítésére. Olyan beruházások ezek, amelyek közvetlenül érintik a lakosságot, élhetőbb, tisztább környezetet biztosítanak. Éppen ezért a helyreállítási alapból kiemelten támogatjuk az erdőket és a hulladékgazdálkodást" - jelentette ki Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter a Nicolae Ciuca miniszterelnök részvételével tartott kampányindító eseményen.

57 ezer hektár új erdőt telepítenek – a tulajdonosok évi 456 eurós támogatásban részesülnek

A helyreállítási alapban (PNRR) 730 millió eurót különített el az erdőkre a környezetvédelmi tárca. „A klímaváltozás elleni küzdelemben egyik legnagyobb fegyverünk az erdő, éppen ezért kiemelten kezeltem ezt a területet, és mandátumom alatt egyetlen négyzetméterrel sem csökkent az erdős területek nagysága, most pedig a helyreállítási alapból 57 ezer hektár új erdő létrehozására indítunk támogatási programot” – hangsúlyozta Tánczos Barna.

Az erdőtelepítési kampányban legalább 0,5 hektár nagyságú erdők és 0,1 hektár nagyságú szélfogó, mezővédő erdősávok telepítésére lehet pályázni. „Minden erdősítésre alkalmas terület tulajdonosa igényelheti a támogatást. Magánszemélyek, vállalkozások, önkormányzatok, közbirtokosságok, civil szervezetek egyaránt pályázhatnak erdőtelepítésre. Ez az első ilyen jellegű kezdeményezés Romániában, és bízom benne, hogy sokan élni fognak a lehetőséggel, hiszen nem csak a telepítés költségeit térítjük meg, hanem további húsz évig támogatjuk az új erdők tulajdonosait. Évi 456 euró juttatásban részesülnek majd” – emelte ki a környezetvédelmi tárcavezető.

Erdősítésre alkalmas terület lehet mezőgazdasági terület, szántóföld, legelő vagy ültetvény is, amelyet egy erre a célra készített erdőtelepítési-kivitelezési terv alapján kell betelepíteni.  Az erdőtelepítési kampányt egy internetes applikáció segíti. A pályázatokat az impaduriripnrr.mmap.ro oldalon kell benyújtani.  Azok a földtulajdonosok, akik új erdőt szeretnének telepíteni, egy felhasználói fiókot kell létrehozzanak, majd a térképen bejelöljék az erdősísére szánt területet. Az erdőőrségek hagyják jóvá a telepítési terveket.Ezek elbírálása után kezdődhet el az ültetés.

Az erdősítésre nyújtott támogatás a terület adottságai és a telepített faj függvényében változik. Például alföldön tölgyültetvényre hektáronként 19.647 euró támogatást, hegyvidéken lucfenyő, jegenyefenyő és bükk ültetvényekre 9.658 euró támogatást nyújtanak. Erdősávok esetében például alföldi akácültetvényre hektáronként 10.522 euró, dombvidékitölgyültetvényre 16.542 euró jár.

Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat, KMS,

Szerző: RMDSZ közlemény

Fotók: yitókép: Rab Zoltán/kronika online.hu, Híranyagkép:AGERPRESS

Hírszerkesztő: Nagy László