"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

A fák és a vizek védelmében

A fák és a vizek védelmében

A KASZÓ Zrt. és a NAIK Erdészeti Tudományos Intézet sikeres közös LIFE pályázatával 1,34 millió eurós támogatást nyert a vizes élőhelyek megőrzésére a Kűvölgyi-tó térségében. A projekt fontos eleme a tájékoztatás és az ismeretterjesztés: kialakítottak egy 960 méter hosszú, tíz állomásból álló tanösvényt, ahol az erdő hasznát, a benne zajló munkákat, az erdész feladatait, a természetvédelmet, a vadgazdálkodást ismertetik a látogatókkal a szakemberek. A tanösvény mellett két pihenőhely is létesült. A túra másik célja maga a projekt, a természeti értékek ismertetése, a pályázat keretében megvalósult beavatkozások környezetre gyakorolt pozitív hatásainak bemutatása.

Az Erdőkerülő tanösvényt Horváth László, a KASZÓ Zrt. erdészeti osztályvezetője ajánlotta a jelenlévők figyelmébe. Elmondta, hogy a KASZÓ-LIFE projekt keretében új tavakat létesítettek, kerítéseket újítottak fel az objektumok védelmére. A százezer köbmétert kitevő vízkészlettel a fák egészségi állapotát szeretnék javítani. Dr. Koltay András, a NAIK Erdészeti Tudományos Intézet képviseletében hangsúlyozta: nagy szükség van a víz visszatartására a klímaváltozás miatt. Ezzel a módszerrel szeretnék javítani az erdők állapotát. Ha jó a fák vízellátása, akkor ellenállóbbak a betegségekkel és a kártevőkkel szemben. A magas vízszint megemeli a környék talajvízének szintjét, s így az erdő távolabbi részeire is eljut az éltető víz. Tizennégy eredeti helyszínt jelöltek ki, ahol öt éven keresztül vizsgálják a megjelölt fák egészségi állapotát, változásukat.

A tanösvénnyel azonnal megismerkedhettek a kaszói Vadászgöri Erdei Iskola természetismereti táborának lakói is, akik az ország több tájáról érkeztek az egyhetes bentlakásos erdei táborba.

Forrás: sonline.hu

Fotók: Hazai Erdész

Hírszerkesztő: Nagy László