"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

A tapolcai emlékerdő szimbolizálhatja a nemzeti összetartozást

A tapolcai emlékerdő szimbolizálhatja a nemzeti összetartozást

Agrárminisztérium Országfásítási Programja keretében 550 hektár erdőt telepítenek. Ennek kapcsán négyszáz facsemetét ültettek el a napokban a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. Uzsai Erdészetének munkatársai a korábban csak Feszenkó parkerdő néven ismert területen, a parkoló mellett.

A mogyoró-, hárs- és kőriscsemetékből kialakított kis erdőt Trianon-emlékerdő névvel illették. Amint az az ültetési ünnepségen elhangzott, a 2021-es Vadászati Világkiállításra mutatja majd meg fiatalos arcát az erdő.

Szalay László, a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy az Agrárminisztérium a Kaán Károly Országfásítási Program keretében idén ősszel 550 hektár erdőt telepít 22 állami erdőgazdaságban. – Az uzsai erdészet 29 hektárnyi telepítéssel kapcsolódott a természetvédelmi, tájérték- és klímavédelmet is érintő programhoz.

Az erdőtelepítés hozzájárul a klímaváltozás okozta hatások ellensúlyozásához, hiszen az erdők jelentős szén-dioxid-mennyiséget kötnek meg, valamint az erdők a területek természeti értékének növeléséhez ugyancsak hozzájárulnak. A Viszló-patak partja pedig továbbra is a lakosság rekreációjának, természetben töltött szabadidős tevékenységének szolgálatába állhat. – A tervek szerint később padokat is elhelyezünk itt, pihenő helyeket alakítunk ki – mondta a vezérigazgató.

Hozzátette, hogy az erdőgazdaság a korábbi bányaművelést követő rekultivációs területen, Nyirád határában telepít még erdőt kilenc hektáron, Lesenceistvánd határában kocsányos tölgy makkot vetnek három hektáron. A kormány az önkormányzatok és a magángazdálkodók részére a korábbi erdőtelepítési támogatási forrásokat 80–130 százalékkal megemelte, ez hozzájárulhat az erdőtelepítési kedv fokozásához.

Dobó Zoltán, Tapolca polgármestere a város nevében is megköszönte a beruházást, hogy a trianoni országcsonkításra ilyen szép erdő telepítésével emlékezhetnek.

– A facsemetékből évtizedek múlva erős fák lesznek. Az emlékerdő jelképként szimbolizálhatja a nemzeti összetartozást, újbóli felemelkedésünket. Talán újra gyermekzsivajtól lesz hangos a terület hétvégenként, és megtanuljuk kulturáltan használni az erdeinket – mondta Dobó Zoltán.

Forrás: veol.hu

Szerző: Tóth B. Zsuzsa

Fotók: veol.hu

Hírszerkesztő: Nagy László